Reagovanje iz kabineta premijerke

BEOGRAD

Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić saopštio je danas da izjave urednice Južnih vesti Gordane Bjeletić da je premijerka pre nje imala saznanja o ishodu postupka protiv osoba koje su ugrozile bezbednost novinarke “nikako ne stoje”.

Pošto su 27. decembra 2020. godine Gordani Bjeletić upućene pretnje, ovaj slučaj ušao je u evidenciju Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i ona se od tada bavila rešavanjem ovog slučaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo i sudstvo su svoj posao uradili na veoma efikasan način, posle čega je usledila sudska presuda pojedincima koji su ugrozili bezbednost Gordane Bjeletić.

Na sednici Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koja je održana 29. maja ove godine, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković, podnoseći izveštaj o slučajevima koji su toku, upoznao je članove Radne grupe sa ishodom postupka, posle čega je to i objavljeno u saopštenju sa sastanka Radne grupe.

To saopštenje objavljeno je i na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, a tekst o ovoj temi je čak i napisao jedan od članova Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, 26. maja 2021. godine.

Imajući u vidu sve ove činjenice, tvrdnja urednice Južnih vesti da je premijerka Brnabić upoznata sa ishodom ovog postupka pre nje nikako ne stoji.

Kabinet predsednice Vlade ovim putem izražava žaljenje zbog toga što izjave poput ovih ne samo da ne odgovaraju istini, već i ne doprinose zajedničkoj borbi i naporu za unapređenje položaja novinara koje Radna grupa i svi njeni članovi ulažu.

Ovakvim pristupom samo insinuira da najviši predstavnici izvršne vlasti utiču na sudske presude i imaju uvid u njihov tok, pa i presude pre samih aktera.

Tako se diskredituju i osporavaju rezulati rada Radne grupe za bezbenost novinara, što za rezultat ima udaljavanje od cilja i ideja zbog kojih je ona i formirana, navodi se u saopštenju iz kabineta premijerke.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare