Razvojno-istraživački centar “dCloud”

LESKOVAC

Razvojno-istraživački centar “dCloud”iz Leskovca postoji pet godina i ima dvadesetak programera. Pretežno izrađuju softvere iz oblasti IT tehnologije, što za svoje, što za potrebe klijenata.

Direktor firme Marko Tasić kaže da su pre svega softverska firma, ali da im je ključna stvar istraživanje i razvoj.

„Nama klijenti dolaze sa teško rešivim idejama, kao što je, npr. sigurnost u finansijskim sistemima. Tu, jednostavno, nije potrebno da verujete čoveku, nego verujete matematičkim modelima. Npr. u nekoj firmi trebate da prebacite novac od jedne osobe ka drugoj i svo poverenje u to je upravo u osobi koja vrši tu transkaciju. Po nama, rizik poverenja treba da bude prebačen na tehnologiju, jer pojedinci prave greške, ali stvaraju tehnologiju kojoj možemo verovati.“

U posetu ovom razvojno-istraživačkom centru bila je prof. dr Jasmina Vujić sa fakulteta‎ UC Berkeley (Kalifornija SAD). Radi se o jednoj od najpoznatijih srpska žena u dijaspori, jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti nuklearne fizike, potpredsednici „Tesla memorijalnog udruženja“ u Njujorku. Ona se ovom posetom upoznala sa perspektivnim, mladim IT stručnjacima, potencijalom aktivnih projekata, ali i budućim razvojnim mogućnostima ove leskovačke kompanije i izrazila zadovoljstvo što vidi na jednom mestu veliki broj mladih ljudi.

„Na žalost, biću ovde jako kratko, ali mi je drago što je i to bilo dovoljno da vidim da postoji domaći razvoj, ideje među mladim ljudima da mogu sami, svojim rukama nešto stvore, da ne trebaju da čekaju ni vladu ni ministarstvo niti bilo koga drugog koji bi im ponudiuo novac. Imaš ideju, kreni! To je nešto što će zaustaviti odliv naše pameeti. Mi moramo da nađemo način da zaposlimo mlade ljude, za šta je ovo sjajan primer, plus što se radi o Leskovcu, a ne o, recimo, Beogradu, pošto stalno govorimo da se cela Srbija preselila u Beograd.“

Njoj su demonstrirali proizvod na kome trenutno rade, a to je apliakcija za slanje video zapisa od 360 stepeni u realnom vremenu. Karakteristično za ovu tehnologiju je da radi na mobilnim mrežama, a na taj način može se video zapis iz bilo kod dela sveta slati u realnom vremenu u npr. učionicu u Leskovcu. Jedna od prvih destinacija od kojih bi se krenulo sa realizacijom, po rečima Marka Tasića, biće nakon, normalno, Leskovca, Krf, zbog svog značaja koji ima u istoriji Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare