Raznim aktivnostima obeležen Svetski dan bez duvanskog dima

VRANJE

U pešačkoj zoni u Vranju, Centar za prevenciju i Crveni krst obeležili su 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima, čija je tema „Duvan pretnja razvoju“.

„Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obvrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti, osiromašuje porodice i nacionalnu ekonomiju. Glavni cilj ovakvih aktivnosti je prvenstveno skretanje pažnje javnosti na zdravstvene posledice upotrebe duvanskih proizvoda i izlaganja duvanskom dimu“, kaže dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju.
On dodaje da oko 6 miliona ljudi svake godine umire zbog korišćenja duvana. Predviđanja su da će ova brojka do 2030. godine, ako se aktivnosti ne intenziviraju, narasti na više od 8 miliona.

Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdsravstevnu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada.

Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima građani su mogli besplatno da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Stručna lica, uz promociju zdravog načina života, savetovala su građane kako da se odviknu od pušenja.

Volonteri Crvenog krsta delili su edukativni materijal o štetnosti pušenja na zdravlje. Na panoima učenici osnovnih i srednjih škola su izložili svoje crteže i poruke na temu „Pušenje ili zdravlje“.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare