Razgovor sa Danijelom Kostadinović o opusu Slobodana Džunića

LESKOVAC

U Holu na spratu Leskovačkog kulturnog centra gost je bila Danijela Kostadinović, profesor na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu. Povod za gostovanje je njena knjiga „Magični realizam Slobodana DŽunića“. Bogat stvaralački opus Slobodana DŽunića bio je povod da se razgovara i o mitologiji, naratologiji, magičnom realizmu i brojnim književno-teorijskim, književno-istorijskim, lingvističkim, antropološkim i drugim temama.

Širok književno-naučni vidokrug Danijele Kostadinović, istraživača u oblasti književnosti, učinio je ovu studiju vrednim ostvarenjem i dragocenim udžbenikom za one koji zanima moderan pristup književnom ostvarenju.

„U knjizi se osnovna pažnja fokusira na prepoznavanje elemenata poetika magičnog realizma u prozi Slobodana DŽunića, s tim da je akcenat stavljen na njegov poslednji roman „Vetrovi Stare planine“ iz 1998. godine i na zbirku pripovedaka „Ispod mrtvačkog mosta“. Za nju sam se odlučila zato što su tu ušle pripovetke sa folklorno-mitološkom osnovom, odnosno sa elemetnima fantastike koji dolaze iz mitološke, folklorne i religijske sfere“ rekla je Danijela Kostadinović. Ona je dodala i da Slobodan DŽunić u svojim proznim ostvarenjima uspešno spaja poetičku liniju koja je u srpskoj književnosti započeta još u doba realizma, odnosno kada su folklornu fantastiku u srpsku književnost uveli Milovan Glišić, Ilija Vukićević, pa preko Nastasijevića i posebno Rastka Petrovića, koji su se bavili ispitivanjem arhitipskih mogućnosti jezika i inkorporiranjem mita u svoju prozu, pa do Mirka Kovača i Borislava Pekića, čiji je DŽunić savremenik, i koji su u svojim delima polazili od mita, legende, slovenske ili neke druge mitologije i na toj osnovi zasnivali priču.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare