Niš domaćin Međunarodnog turnira u gou “Niš Open 2019”

Niš domaćin Međunarodnog turnira u gou “Niš Open 2019”

Predstojeći vikend Niš će biti u znaku Međunarodnog turnira u gou, koji se organizuje od 30 do 31. marta u hotelu Vidikovac.

 Otvoreno prvenstvo Niša u gou, najmasovniji je turnir u proteklih nekoliko godina na teritoriji Srbije. Turnir je značajan i što je zvanično deo Grand Prix serije turnira, tako da se očekuje dosta jakih igrača iz zemlje i inostranstva- rečeno je danas na konferenciji za novinare.

“Međunarodni turnir u gou se ove godine organizuje u okviru Grand Prix sistema i turnir je nivoa C. To znači da imamo najjače igrače goa iz cele Evrope koji dolaze u Niš. Sam turnir je kvalifikacioni i igrači na njemu skupljaju poene. Slobodno mogu da kažem da organizujemo najači turnir goa na Balkanu. U ovom trenutku imamo 114 registrovanih igrača, ali očekujemo da se prijavi još dvadesetak igrača”, kaže Dragan Ilić, direktor Kluba Pro go u Nišu i organizator takmičenja.

Dosadašnji pozitivni efekti organizovanja turnira NIŠOPEN2019 ukazuju na visoki rejting i popularnost koje ovo međunarodno takmičenje ima u Evropi

Prepoznajući značaj goa za intelektualni razvoj dece i omladine, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uključio je Go na listu preporučenih vannastavnih aktivnosti u školama i domovima učenika Srbije u 2019.

“Ove godine ugostićemo preko 60 igrača i gostiju iz oko 20 zemalja, od Finske i Francuske do Turske, Kine i Južne Koreje. Na listi su i igrači iz Republike srpske, Hrvatske i slovenije! Konačna lista učesnika još nije završena. Prema prethodnim najavama, očekujemo da na takmičenju bude više od 120 takmičara i gostiju. Najviše učesnika se očekuje iz Mađarske, Slovačke, Rumunije i Turske. Prvi put će u Srbiju i u Niš doći i strani novinari koji će pratiti ovaj turnir. Dolazi ozbiljan komentator Evropske go ferderacije , Kinez Stefan Hu”.

Go je misaona igra, najstariji poznat sport koji se i danas igra po istim pravilima kako se i nekada igrao. Sama igra vodi poreklo iz Kine i danas ima status misaonog sporta.

“Postoje takmičenja u svim kategorijama, a organizuju se i međunarodna takmičenja. Ono što je interesantno ovaj sport će postati pozivni sport na Olimpisjki u Tokiju 2020.godine”, dodao je Dragan Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare