Raste podrška osamostaljenju Škotske

EDINBURG

Podrška nezavisnosti Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva porasla je na rekordnih 58%, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja agencije Ipsos Mori.

U anketi, koja je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.046 građana od 2. do 9. oktobra, 42% ispitanih se izjasnilo za ostanak Škotske u sastavu Velike Britanije.

“Naša najnovija anketa uliva vetar u leđa nacionalistima, a neprijatno je štivo za unioniste”, rekla je direktorka agencije Ipsos Mori Emili Grej povodom objavljivanja istraživanja 14. oktobra.

Prema njenim rečima, škotsko javno mnjenje pomerilo se još više u pravcu podrške nezavisnoj Škotskoj, sa “rekordnim brojem građana koji kažu da bi glasali ‘Za”.  

Anketa je pokazala da građani u velikom broju podržavaju Škotsku nacionalnu partiju (SNP) premijerke Nikole Stardžen, koja je stekla veliku naklonost javnosti zbog načina kako se njena vlada nosila sa pandemijom. Zadovoljstvo radom premijerke u anketi je izrazilo 72% učesnika, prenela je agencija Frans pres.

U Škotskoj, čija je vlada sa sedištem u Edinburgu nadležna u oblastima kao što su prosveta, zdravstvo, transport i lokalna samouprava,  parlamentarni izbori treba da budu održani u maju 2021. godine.

Grej je ocenila da podrška Škotskoj nacionalnoj partiji, podstaknuta popularnošću premijerke, deluje “veoma snažno” i da će to dodatno ojačati zahtev da se održi novi referendum o nezavisnosti.

Britanski premijer Boris Džonson u više navrata je isključio mogućnost da London pristane na novo izjašnjavanje o nezavisnosti Škotske.

Na poslednjem takvom referendumu, 2014. godine, 55% Škotlanđana izjasnilo se za ostanak u Velikoj Britaniji, a 45% za osamostaljenje.

Premijerka Nikola Stardžen obećala je da će predložiti uslove i rokove za održavanje novog plebiscita pre maja sledeće godine.

U autorskom tekstu za nemači dnevnik Velt, Stardžen je objasnila zašto se zalaže za nezavisnost Škotske i njeno članstvo u EU.

“Škotska je…mnogo doprinela Evropi svojim ljudima, univezitetima svetskog glasa, i sada posebno borbom protiv klimatskih promena”, navela je Stardžen.

“Škotska vlada veruje da je za budućnost naše zemlje najbolje da bude nezavisna država u EU”, napisala je premijerka.

Škotska nacionalna partija zahtev za održavanje novog refernduma potkrepljuje argumentom da je na referendumu o članstvu Velike Britanije u EU, 2016. godine, većina Škotlanđana glasala za ostanak u Uniji.

Ishod referenduma 2016. godine, na kojem se većina Britanaca ipak izjasnila za Bregzit, promenio je, prema oceni škotskih nacionalista, i dinamiku 300 godina starih veza Škotske sa ostatkom Velike Britanije.

Nikola Stardžen ocenila je i da su u Velikoj Britaniji izazovi korona krize “potpuno nepotrebno” iskomplikoni Bregzitom.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare