Raste interesovanje za kupovinu ili zakup gradskih stanova

NIŠ

Gradska stambena agencija je raspisala konkurs za zakup stanova u Ulici Majakovskog,a zainteresovi mogu na konkurs da se prijave do 1.oktobra.Njama je na raspolaganju 16 stanova od kojih se 10 nalaze u prizemlju, a šest u potkrovlju i koje zainteresovani dok traje konkors mogu da razgledaju utorkom i četvrtkom od 14 do 17 sati. Radi se o lameli 8 i 9 gde se nalaze stambene jedinice u prizemlju, dok su stanovi u potkrovlju u lameli 7.Stanovi će biti useljeni do kraja godine.              

“Nakon pristizanja prijava do 1.oktoba do 14 sati sa radom počinje komisija koja će pregledati dokumentaciju i sačiniti preliminarnu rang listu. Nakon toga uslediće žalbe a posle toga i formiranje konačne rang liste.Ugovori o zakupu nepokretnosti sklapaju se nakon toga i ovog puta ugovori će biti sklopljeni na pet godina jer je novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada dao tu mogućnost.To je maksimum a uradili smo to da bi oni koji stanuju u tim stanovima bili sigirni i ne bi morali da obnavljaju dokumentaciju”, kaže Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije.

               Prema njegovim rečim građanima koji žele da konkurišu na raspolaganju su 16 stambenih jednica koji su raspoređeni po kategorijama, a radi se jednosobnim, jednoiposobnim i dvosobnim ili dvoiposobnim stanovima.

              “Budući da se radi o ranjivim društvenim kategorijama bili smo u obavezi da određeni broj stanova ponudimo u prizemlju zbog njihove pristupačnosti”, objašnjava Vladan Stojanović.

               Zakonom je tačno predviđeno ko sve može da konkuriše za ove stanove, a postoji desetak kategorija statusa stanovanja koje su precizno definisane konkursom.

               “Očekujemo da interesovanje za ove stanova bude veliko. Primera radi u prethodnom periodu smo ponudili 18 stanova u zakup a prijavilo se pet puta više zainteresovanih lica, što je praktično znači da je za jedan stan konkurisalo pet lica. Nešto slično možemo da očekujemo i sada. Upravo iz tog razloga u svakom sledećem ciklusu gradnje određeni broj stanova izdvaja za zakup. To je i cilj svega, da se 10 do 20 posto kvadrature kroz stambene jedinice izdvoji i one su  vlasništvo grada, odnosno lokalne samouprave, a korisnik je  Gradska stambena egencija i to služi za rentiranje bez mogućnosti otkupa. Ti stanovi ostaju u trajnom vlasništvu grada a ideja je da se fond gradskih stanova koji se izdaju po cenama dosta  nižim od tržišnih, uvećava ”, kaže Vladan Stojanović.

          Direktor Gradske stambene agencije dodaje da je zakup stanova 1,62 evra po kvadratu, a redovne platiše  imaju 5 posto popusta tako da je konačna cifra 1,54 evra po kvadratu.

          Gradska stambena agencija je juna raspisala i konkurs za prodaju stanova.Očekuje se u narednih par dana bude objavljena i preliminarna rang lista.

           “Za 90 stanova koliko je planirano za prodaju stiglo je preko 270 prijava. To je tri prema jedan, odnosno za jedan stan su pristigle tri prijave.Sagledavajući prethodni ciklus gradnje pre tri godine kada smo imali 37 stambenih  jedinica za kupovinu i kada nam je pristiglo 105 prijava, na istom smo nivou.Poslednjih nekoliko godina se trend potražnje stanova za kupovinu zadržao”, ističe Vladan Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare