Raspisan konkurs za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednicima

LESKOVAC

Budžetski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednicima sa područja Leskovca.

Zahtev za povraćaj sredstava investicije za meru invisticije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava mogu da podnesu sva registrovana poljoprivredna gazdinstava sa teritorije Grada Leskovca koja su ulagala u stočarstvo, pčelarstvo, mašinsku obradu zemljišta, sisteme za navodnjavanje i podizanje novih plastenika. Povraćaj će se izvršiti u iznosu od 30-50% vrednosti investicije bez obračunatog PDV-a, a maksimalan iznos za jednu investiciju u okviru ove mere je 160.000 dinara, dok je minimalan iznos računa sa kojim može da se konkuriše 10.000. Ukupan budžet za ovu meru je 29,1 milion. Raspisan je konkurs i za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga, odnosno za bušenje bunara, a maksimalni iznos je 120.000 dinara po gazdinstvu. Ukupan budžet je 600.000. Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju se podnose za organizovanje ili učestvovanje na sajmovima, manifestacijama ili izložbama. Budžet za ovu meru je 300.000 dinara.

Konkurs traje do utroška sredstava namenjenih u ovu svrhu, a najkasnije do 25. septembra. Pozivaju se svi poljoprivredni proizvođači koji su ulagali u nabavku nove opreme da se jave u zgradu „Osmospratnice“, na šaltere 3, 4 i 5 i u kancelarije 12 i 14 na drugom spratu. Takođe, informacije se mogu dobiti i na telefon 016/216-961. Potrebna dokumantacija sadrži zahtev za podsticajna sredstva koji se dobija od Budžetskog fonda, kopija važeće lične karte nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, kopija potvrde o izvršenoj registraciji i obnovi u registru poljoprivrednih gazdinstava, kopija izvoda iz registra poljoprivrednih gazdinstava sa podacima o strukturi biljne proizvodnje, kopija potvrde kartice o namenskom tekućem računu poljoprivrednog gazdinstva, original fiskalnog isečka i računa otpremnice izdate u periodu od 10. avgusta 2019. godine, zatim gotovinski račun, otpremnica, kopija garantnog lista, a ako ne podleže garanciji onda izjava i uverenje o izmirenim dospelim poreskim obavezama. Nakon završetka konkursa uslediće provera dokumentacije i komisijsko utvrđivanje realnog stanja na terenu. Isplata će, po iskustvu iz prethodnih godina, biti izvršena u decembru mesecu.

U 2019. godini 781 poljoprivredni proizvođač je podneo zahtev i ostvario pravo na povraćaj sredstava, dok je ove godine u prva dva dana prijavilo njih preko 200.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pitam
Pitam
2 godine pre

A šta sa poljoprivrednicima koji nemaju mehanizaciju a imaju zemlju koju ne obradjuju.

Миле
Миле
2 godine pre
Odgovori  Pitam

Kaкво је стање у пољопривреди у Лесковцу, много земље се не обрађује сада, а тек се неће обрађивати, без обзира што сељаци имају механизацију. Изгледа да је дошло време да се пољопривредно земљиште поново претвори у шумско. Разлог је, по мени, тај што су цене производа прениске, а цене импута превисоке. Сељаци се сналазе на тај начин што налазе било какав посао, па и за “минималац”, или одлазе за Бг, или у иностранство. А у држави се нико због овога не секира. Битно је да је њима добро.