Raspisan javni poziv za projekat “Radimo za bolju budućnost dece”

VLASOTINCE

Vlasotince je nosilac zajedničkog programa ,,Radimo za bolju budućnost dece” u sadejstvu sa gradom Leskovcem i opštinama Medveđa i Lebane, koji je raspisan u okviru Programa za započinjanje biznisa ili unapređenje poslovanja i dodelu bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima i mladim majkama i ženama od 18 do 35 godina.
Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije Slavice Đukić Dejanović, zadužen za demografiju i populacionu politiku obezbedio je 52 miliona dinara, i ostali učesnici projekta 15 miliona dinara, a ukupna vrednost je 67 miliona dinara.
” Nezaposlenost mladih dovodi do intenziviranja procesa odlaganja rađanja dece, sa svim posledicama koja ta odluka donosi i na mikro i na makro nivou. Sami roditelji su pod materijalnim, finansijskim i organizacionim rizicima i njima je potreba pomoć u sferi rada, od pronalaženja posla u slučaju nezaposlenosti do organizacije radnog vremena ali i u privatnoj sferi oko kućnih uslova i čuvanja dece. Cilj mere je da se poboljša kvalitet života, koji je jedan od neophodnih uslova za rehabilitaciju rađanja i roditeljstva kroz promociju preduzetničkog duha i podsticanja preduzetništva kod nezaposlenih, mladih bračnih prova, mladih majki i žena starosti od 18 do 35 godina kao i pružanje podrške poslovanju i razvoju novoosnovanih i postojećih mikro, mali i srednjim preduzećima i preduzetnicima i preduzetnicima i poljoprivrednim gazdinstvima. Sam projekat vlasotinačke opštine iskazan je u iznosu od 10,1 milion dinara, od čega iz kabinet ministarke Slavice Đukić Dejanović odobrena je suma u iznosu od 6,9 miliona dinara, a opština Vlasotince obezbeđuje preostalih 3,1 milion dinara, i od tog iznosa finansiraće se rekonstrukcija i adaptacija dečjeg vrtića u obližnjem selu Prilepcu”, ističe Marinko Đorđević koordinator projekta.
Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince, podsetio je na izdvajanje određenih sredstava:
” Za nezaposlene žene isplaćuje se jednokratna pomoć u iznos od 30.000 dinara, a one koje su u radnom odnosu dobijaju upola manje, dok na teret lokalne samouprave ide trošak četvrtog pokušaja veštačke oplodnje, s obzirom da prethodna tri pokušaja finansira sama država.
Inače u opštini Vlasotince u 2016 godini bilo je rođeno 189 beba, a naredne 2017. bilo je blagog porasta i na svet je došlo 200 beba, a sva su očekivanja da će se trend rađanja dece nastaviti i u tekućoj godini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare