Rašić: Razmena teritorija je opasna ideja

PRISTINA

Bivsi ministar za rad i socijlano staranje i poslanik Srpske liste u proslom sayivu Skupstine Kosova Nenad Rasic rekao je da smatra nerealnom ideju predsednika Kosova, Hašima Tačija da se pitanje pripajanja Preševske doline  pridruži u procesu koji on naziva “korekcija granica” sa Srbijom.

Rašić, koji je lider Progresivne demokratske stranke , izjavio je u intervjuuu za portal Ekonomija da je nerealno i pitanje podele Kosova .

“Ne mislim da je realno, podela ili ulazak Preševske doline. Ali verujem da Tači koristi staru pregovaračku tehniku, to je da trazi najviše da bi dostigao prosečan nivo sporazuma gde nijedna strana ne bi trebalo da izgubi sve, ili nijedna strana ne moze da dobije sve “, rekao je Rašić.

“Zato mislim da ove izjave Tači koristi isključivo  za unutrašnju politicku upotrebu  Ne mislim da je realno da s etakva ideja o korekciji granica moze resavati na ovaj nacin”, dodao je on.

Rašić je upozorio da treba biti vrlo oprezan kada je u pitanju korekcija granica i dodao da, ako se to dogodi znacičilo bi etničko razdvajanje, koja ce, prema njegovim recima, dovesti u pitanje regionalnu i medjunarodnu bezbednost.

On je dodao da će to, ako se namece kao resenje, ohrabriti druge zemlje da traže podele ili ujedinjenje sa bilo kojom drugom zemljom.

“Podela, korekcija granica, etničke podele  nisu dobro resenje i mogu da se ostvare negativna predviđanja koja ukazuju na opasnost od bezbednosti Evrope. Siguran sam da Evropa shvata sta ce se desiti ako se otvori takozvana “Pandorinu kutiju” , svaka zemlja može da zatraži korekciju svojih granica “, ocenjuje Rašić.

On smatra da bi takvo resenje bilo katastrofalno i veoma tesko za Srbe na jugu Kosova.

“Za Srbe na jugu to bi bilo vrlo oybiljno i verovatno katastrofalno rešenje “, rekao je on.

Rašić je rekao da je korekcija, ili promena granica na Balkanu, uvek imala negativan ishod koji je znacio sukob između naroda i moze imati dugoročne posledice.

“Siguran sam da sukob, ma u kom smeru on bio, nije dobar za ljude. Zbog toga, kada govore o tome predsednici Taci i Vucic moraju biti veoma pažljive jer posledice mogu biti dugotrajne za sve na ,  ” upoyorio je Rasic.

Izjave u vezi moguće autonomiju severnog dela Kosova , Rašić smatra da su samo igra reči, pošto Ustav Kosova ne dozvoljava takvo resenje.

“Dakle, ovo je samo rieč, što to znači, ne znači puno jer nemamo mehanizme. Ovaj oblik sada u Ustavu i kosovskim zakonima ne vidim  niti resenja o takvoj teritoriji”, rekao je Rasic.

U procesu dijaloga između Prištine i Beograda, Rašić sumnja da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sposoban da pronađe rešenje koje odgovara kosovskim Srbima.

” Predsednik Vučić je na toj poziciji ali sumnjam da je u stanju da vidi dubinu problema i ostvarivanje na način na koji kosovski Srbi veruju da je najbolje rešenje . Sumnjam da on moze da razume  interese kosovskih Srba “, rekao je Rašić.

(Fotografija Media centar Beograd)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare