Rano otkrivanje karcinoma dojke preduslov za izlečenje

NIŠ

U Srbiji je u mnogim gradovima, među kojima i Niš, održana manifestacija „Daj pedalu raku“. Manifestacija je organizovana u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke. Tim povodom je organizovana je vožnja bicikala. Cilj manifestacije je podizanje svesti o važnosti preventive i zdravih stilova života, kazala je Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije na Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i asistent na katedri za  onkologiju Medicinskog fakulteta u Nišu.                   

“Kampanja “Daj pedalu raku” se održava sedam godina a ove godine ima internacionalni karakter jer se organizuje i u zemljama u okruženju u preko 30 gradova. Cilj ove kampanje je upravo podizanje svesti o karcinomu dojke, promovisanje zdravih načina  života kao prevenciji carcinoma dojke, apelovanje na žene da se redovno javljaju na svoje skrinig i redovne preglede. To je jako važno jer karcinom dojke kada se otkrije u ranoj fazi potpuno je izlečiva bolest”, kazala je doktorka Ana Cvetanović.

                     Dodala je da se lekari zajedno sa ostalim kolegama ali i sa udruženjima pacijenata  bore da promene, u ovom trenutku, poražavajuću statistiku.

                     “Po broju novoobolelih pacijenata Srbija se malazi na evropskom proseku, negde na 20 mestu, ali po smrtnosti pacijenata koji su oboleli od carcinoma dojke Srbija je na drugom mestu u Evropi. To je alarm koji upozorava da pod hitno mora nešto da se preduzme. Zato pozivamo sve žene koje su starije od 50 godina koje nisu obavile svoj mamogrfski pregled, a koji se radi na dve godine,  to učine što pre. To mogu da urade u svakom trenutku u Kliničkom centru u Nišu koji poseduje najsavremeniji mamograf. Istovremeno pozivam sve žene koje su mlađe od 50 godina da  redovno obavljaju svoje godišnje utrazvučne preglede, da svaka žena koja  primeti bilo kakvu promenu potraži savet i obrati se lekaru”, kazala je dr Ana Cvetanović.

                    U okviru ove kampanje , dodala je ona,  struka je zajedno sa pacijentima napravila jednu   platformu gde zajedno raditi na dostupnosti inovativnih terapija za lečenje  carcinoma dojke.

                    “Da bi smo smanjili smrtnost u Srbiji jedan od faktora je  otkriti bolest na vreme, ali drugi je  tu istu  bolest adekvatno lečiti. Pored toga što moramo raditi na skriningu i  ranom otkrivanju karcinoma dojke moramo učiniti dostupnim sve nove inovativne terapije. Kampanja ove godine ima  zbog toga širi karakter nego do sada”, istakla  dr Ana Cvetanović.

                     Sanja Stajić, pomoćnica gradonačelnice Niša za zdravstvo je istakla da su danas svi tu sa istim ciljem, da se podigne i osnaži svest žena o prevenciji karcinoma dojke i o zdravom načinu života.

                      “Ova kampanja je posebno  važna zbog toga što su žene kao osnovna jedinica našeg društva jako bitne  za svoju porodicu i decu, ali su i stub razvoja i  prosperiteta. Ako žena u svom svakodnevnom životu u radu zbog obaveza koje ima zanemari svoje zdravlje onda je to višestruko loše kako za porodicu, a onda  i društvo. Zato je potrebno osnažiti sve one organizacije i društvo kao i udruženja  koja rade na promociji zdravog načina života”, kazala je Sanja Stajić.

                       I upravo iz toga razloga kampanji su se pridružili članovi BK “Konstantin” koji su, predvođeni predsednikom Igorom Antićem, a u promotivnim majcama kampanje vozili gradom bicikle. Njima se pridružio i jedan broj građana.

                       “Ovo je najmanje što smo  mogli da učinimo kako bi smo podržali ovu kampanju, a svima poručujemo da je zdrav život, što duži boravak u prirodi, rekreativno bavljenje sportom i manje stresa, najbolji način da se predupredi bolest”, kazao je Antić.

                      Miljana Medarov Vujakija ima 37 godina i bolest je otkrila 2018.godine. Keže da se ona ne bori sa karcinomom dojke jer se sa njim izborila.

                      “Sebe sada smatram zdravom osobom. Ranim okrivanjem bolesti ona može da se izleči. Veliki deo u lečenju je u našim rukama jer i pored dobrih lekara dobar deo svega je u našim rukama”, poručuje ova mlada Nišlijka.

                       Poruka Živane Đorđević iz Niša koja se takođe srela sa karcinomom dojke je da je redovna konktrola najvažnija, da pozitivno razmišljaju i veruju svojim lekarima.

                       “Moraju hrabro da idu napred a ja sada posle svega kroz šta sam prošla mogu da kažem da sam zdrava”, kazala je Živana.

                         Prema rečima dr Ane Cvetanović u Srbiji svake godine oboli od  karcinoma dojke 4.500 osoba, a 1.500 njih premine.

                         “Redovni pregledi zaista spasavaju živote jer kada se karcinom dojke otkrije na vreme on je u preko 90 posto slučajeva izlečiv što nije slučaj kada se otkrije u kasnijim stadijumima i zato je moja poruka uradite svoje preglede i spasite svoje živote”, zaključuje dr Ana Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare