Radulović: SAD uspešno razbile nemačku politiku na Balkanu, ništa od dogovora oko Kosova

BEOGRAD

 

SAD su uspešno razbile nemačku politiku na Balkanu koja je trebala ove godine da rezultira u potpisivanju pravno obavezjućeg sporazuma sa Prištinom koji bi značio i prihvatanje stolice za Kosovo u UN od strane Srbije. SAD to rade ne zato što nas vole, već zato što im je Nemačka postala protivnik i razbijaju nemačku dominaciju Balkanom, napisao je na svom fejsbuk profilu Saša Radulović, predsednik Programskog saveta  i šef Poslaničke grupe Dosta je bilo (DJB).

“Zato nas i podsećaju na naše istorijske veze iz prvog i drugog svetskog rata i u svojim reklamama kažu da smo bili na istoj strani. Ne kažu protiv koga, ali valjda toliko znamo i sami. SAD nemaju iskrenog saveznika na Balkanu osim Srbije. To i dalje ne znači da su nam prijatelji. Velike sile su prijatelji samo svojim interesima. Ali nam otvara prostor da zaštitimo sebe od nemačke kolonizacije.

Mnogi pitanju: zar to ne znači da će onda SAD da nas kolonizuje. Na sreću ne znači. SAD je daleko od nas, oni kolonizuju druge zemlje, zemlje koje imaju naftu i jeftinu radnu snagu traže u Meksiku, ne na Balkanu. Nismo im interesantni. Sa druge strane, Nemačka direktno kolonizuje Balkan i nas. Ja nemam dilemu šta nam je činiti.

Briselski razgovori jesu mrtvi. Srbija treba da zamrzne dalje razgovore dok Priština ne ispuni Zajednicu Srpskih Opština ZSO na koju su se obavezali pre 6 godina. Ni počeli nisu. Srbija je ispunila praktično sve i povukla se KiM. Priština očigledno nema nameru da ispuni svoje tako da bi nakon zamrzavanja sledeći korak Vlade Srbije morao biti proglašenje Briselskog sporazuma ništavim zbog neispunjenja od strane Prištine. Priština nije ispunila nijednu obavezu iz tog sporazuma, Srbija je ispunila sve. Razumno je i racionalno zahtevati da druga strana ispuni svoje obaveze”, piše Radulović.

On najavljuje da DJB će iduće sedmice objaviti nacrt Zakona o Kosovu i Metohiji koji kao model koristi odnos Danske i Farskih ostrva.

“Zakon postavlja dugoročnu platformu Srbije za rešenje odnosa na KiM. On predstavlja presek Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244. Kosovo može samo sebe da zove nezavisnom državom, ali neće dobiti stolicu u UN i po međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 jeste sastavni deo Srbije. Tu ništa ne moramo da menjamo i oko toga ni sa kim ne moramo da razgovaramo”, tvrdi Radulović.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o