Vladičin Han dobio pet miliona za razvoj ženskog preduzetništva

VLADIČIN HAN

Opština Vladičin Han će izdvojiti milion dinara a iz Ministarstva za inovacije i tehhnološki razvoj dobiće 5,1 milion dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva .

Ugovor sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem danas je potpisao zamenik predsednika opštine Vladičin Han Vladimir Kostić.

Opština Vladičin Han će realizovati projekat „Razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u Vladičinom Hanu“.

U okviru ovog projekta lokalne vlasti žele da podstaknu razvoj preduzetništva i ohrabre žene iz Vlkadičinog Hana da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, potpisao je danas ugovore o dodeli 55.397.000 dinara za razvoj ženskog inovacionog preduzetništa sa predstavnicima šest lokalnih samouprava.

Sem Vladičinog Hana novac će dobiti i Leskovac, Novi Sad, Zaječar, Sremski Karlovci i Topola.

Sredstva će biti usmerena na sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme, a između ostalog, i za direktne podsticaje otvaranju novih preduzeća i startap kompanija od strane žena.

Partneri na projektima biće jedinicice lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije i žene preduzetnice, lokalne razvojne agencije i stručna udruženja i nevladine organizacije.

„Želimo da razvijamo žensko inovaciono preduzetništvo i za te namene ove godine opredelili smo 100 miliona dinara. Ovo je prvih devet ugovora koje potpisujemo, a biće ih još. Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, a često su i mnogo uspešnije od muškaraca u poslovima koje obavljaju. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje i ostvare aktivniju ulogu u razvoju ekonomije Srbije“, rekao je Popović.

On je napomenuo da inovacije nisu samo visoke tehnologije. „Iako imamo odlične žene inženjere, razviti inovaciju, ne znači samo razviti neki softver. Inovacija je svako unapređenje proizvoda ili usluga koje ima potencijal da prođe dobro na tržištu, bilo da se radi o proizvodnji džema ili o razvoju neke internet aplikacije. Zato je ovaj program jednako namenjen i mladim tehnološkim preduzetnicama, ali i domaćicama koje imaju dobre ideje i žele da postanu preduzetnice“, rekao je Popović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare