Radnici vređali porodicu poginulog kolege

IVANJICA

(Danas)

Nekoliko stotina radnika državnog preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana okupili su se danas ispred i u blizini Osnovnog suda u Ivanjici, kako bi izrazili podršku Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru tog preduzeća, i dvojici fabričkih rukovodilaca – Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću, kojima je počelo suđenje u tom sudu.

NJih trojica su optuženi da su odgovorni za tragediju od 14. jula 2017. godine, kada su u eksploziji baruta poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Prema optužnom predlogu Stevana Milićevića, zamenika javnog tužioca u Ivanjici, Milovanović, Lončarević i Stojić su okrivljeni da su izvršili po jedno teško krivično delo delo protiv opšte sigurnosti i za njih je tužilac predložio zatvorske kazne u trajanju od po jedne godine i šest meseci do tri godine.

I pored sumnji da su njihov dolazak ispred ivanjičkog suda organizovali poslovodstvo i fabrički sindikat, okupljeni tvrde da su se sami i spontano organizovali i da su putovali sopstvenim kolima i o sopstvenom trošku, kako bi podržali Radoša Milovanovića i dvojicu rukovodilaca u fabrici.

Građani Lučana su dostavili Danasu fotografije na kojima se vide radnici te fabrike kako se na pojedinim mestima u gradu i u kafanama okupljaju, a potom automobilima odlaze iz grada. Među njima su bili najbliži saradnici Radoša Milovanovića, predstavnici fabričkog sindikata i drugi zaposleni.

U toj vojnoj fabrici je zaposleno oko 1.300 radnika, od kojih je, kako je ranije Danasu rekao Zoran Babić, predsednik sindikata, njih oko 800 zatražilo slobodan dan u sredu i da je taj sindikat postigao dogovor sa poslovodstvom o tome da im se odobri opravdani izostanak sa posla.

Ulaz u sud i zgradu suda je obezbeđivao veliki broj policajaca. Među radnicima, koji su o trošku države odsustvovali sa posla i „spontano“ se okupili ispred ivanjičkog suda, bilo je onih koji su vređali članove porodice Milivojević, koja je u eksploziji izgubila sina Milomira i duže od dve godine insistirala na tome da se utvrdi odgovornost za tu tragediju.

– To su kolege koje su radile sa mnom decenijama u preduzeću. Rekao sam im „svaka vam čast ako ste došli da podržite mog mrtvog sina, a ako ste došli da podržite lučanskog Jutku – Radoša Milovanovića, dabogda da doživite sudbinu moje porodice“, a onda su počeli da viču i vređaju nas, što je bilo strašno. Kada se pojavio Radoš Milovanović svi su ga pozdravili aplauzom, kazao je za Danas Milovan Milivojević.

Inače, suđenje je odloženo za 15. novembar, jer je branilac osumnjičenog Tome Stojića podneo tužilaštvu predlog o sporazumnom priznanju njegove krivice. Odlaganju suđenja, koje su prihvatili zamenik tužioca i Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević, protivila se odbrana ostale dvojice osumnjičenih, posebno Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića, ali sud je odlučio da prolongira suđenje.

– Sud je odoleo pritisku odbrane da spreči postizanje sporazuma o krivici Tome Stajića i tužilaštva, rekao je za Danas Todorić.

Podsetivši na to da fabrika „Milan Blagojević „nije privatna fabrika, barem ne zvanično, već da je državno preduzeće“, on je dodao da su „radnici tog preduzeća dobili dnevnice i odsustvo sa posla da bi došli ispred suda da naprave prostakluk, uz blagoslovom države“.

– Država je odobrila odsustvovanje više stotina radnika sa posla iz državne fabrike da dođu i vređaju oca, majku i sestru nastradalog mladića i to zbog optužnice koju je podigla ista ta država. Odbrana je“, dodaje Todorić, „očigledno preslikala model odbrane Jutke i Simonovića i pokušava da utiče na sud pritiskom rulje, uz blagoslov vladajuće stranke“.

Vučićev advokat brani optuženog direktora fabrike

Inače, advokat Dragan Palibrk, koji brani direktora Namenske – Radoša Milovanovića, ranije je zastupao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sporu koji je protiv njega pokrenuo lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Jeremić je Vučića tužio za povredu časti jer ga je predsednik države nazvao „šefom međunarodne bande lopova“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pravda
Pravda
4 godine pre

Pravda je spora ali dostižna. U šta smo se to pretvorili?
Ćutimo i podržavamo Pink sina, sad ovog bahatog doživotnog državnog lopova…deca su mrtva,neko je tim ljudima uzeo ono za šta se živi. Ko su ljudi koji podržavaju deceubicu, imaju li decu, kako spavaju, plaše li se kad im dete krene iz kuće???