Radnici Džinsija još bez odgovora o budućnosti

LESKOVAC

Šta će se dešavati sa neizmirenim obavezama za penzijsko osiguranje, a kod nekih radnika se, kako su nam preneli, javljaju “rupe” u svakog godini od 2011. kada je Džinsi došao u Leskovac, radnici ne znaju

Četrdesetak nekadašnjih radnica turske kompanije Džinsi počelo je da radi u italijanskoj fabrici “Aunde” kojoj su gradske vlasti u Leskovcu dale na korišćenje isti prostor koji je koristila i turska kompanija, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.

Nekadašnji radnici Džinsija su nam preneli da su iz te kompanije dobili obećanje pre dva dana da će im danas biti isplaćena plate za jun mesec.

Šta će se dešavati sa neizmirenim obavezama za penzijsko osiguranje, a kod nekih radnika se, kako su nam preneli, javljaju “rupe” u svakog godini od 2011. kada je Džinsi došao u Leskovac, ne znaju.

Prenose nam da je više od 200 radnika već podnelo tužbe zbog toga.

Neki od njih su već našli drugi posao u fabrikama koje rade u leskovcu.

Kažu da moraju da rade jer imaju porodice koje izdržavaju, neki i kredite.

Sa Džinsijem su sporazumno raskinuli radni odnos.

A oni koji rade u novoj fabrici kažu da je “Aunde” uneo neke svoje mašine a da su neke kupili od Džinsija.

Radnici „Džinsija“ dospeli su u žižu javnosti jer im je iz kompanije preko SMS poruke saopšteno da njihova firma ide u likvidaciju i da oni ostaju bez posla. Organizovana su okupljanja ispred sedišta firme, ali i lokalne samouprave, gde su radnici tražili da im se neko obrati i pojasni njihov status.

I ovaj slučaj je pokazao da radnici zapravo ne znaju koja su njihova prava.

Istine radi, izgleda da ih nije ni zanimalo dok se sami nisu našli u problemu.

Sem dugova prema radnicima, Džinsi duguje i javnim preduzećima za vodu, struju i druge komunalne usluge.

Ali duguje i gradu Leskovcu za korišćenje prostora fabrike Sintetika.

DUGOVI DŽINSIJA PREMA GRADU

„“Džinsi“ je u svom prvom veštačenju predstavio gradu da će uložiti 84 miliona dinara na ime ulaganja u objekte, takozvano investiciono ulaganje, i na osnovu čega im se priznalo dva puta oslobađanje od zakupnine. Prvom odlukom Gradskog veća priznato im je umanjenje zakupnine na ime investicionog ulaganja u objekat u iznosu od 9.883.492,00 dinara za period od 01.07.2019. do 30.09. 2020. godine. Drugom odlukom Gradskog veća priznato umanjene za iznos od 10.278.669,00 dinara za period od 01.10.2020 do 31.12.2021. Nije tačno da nismo reagovali na njihova dugovanja, slate su im redovno opomene za isplatu zakupnine i opomene pred utuženje.

DOO Džinsi je na dan 11.01.2023. dugovao na ime poreza na imovinu 191.114,50 dinara, na ime komunalne takse za isticanje firmarine 35.718,53 dinara, dok je na ime naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine dugovanje iznosilo 44.119 dinara. Dana 23.03.2023. godine grad Leskovac je pokrenuo postupak prinudne naplate i ovi iznosi su naplaćeni u celosti sa pripadajućom kamatom, što iznosi 279.993,22 dinara. Ukupno im je umanjena zakupnina 20.162.161 dinar. Grad neće dozvoliti da Džinsi ostane dužan i da ne izvrši svoje obaveze. Ili će uzeti mašine u izvršenje ili neki od objekata. Sporazumnim raskidom ugovora se se obavezali da će obaveze iz ugovora o zakupu na ime neplaćanja zakupnine, kao i troškove korišćenja objekta izmiriti najkasnije do 30. 8. Ukoliko do toga ne dođe grad će preduzeti zakonske mere,“ rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On, međutim, nije odgovorio kako će taj dug biti naplaćen ako “Džinsi” već ima upisane tri hipoteke na fabriku koju prodaju već par godina, u ulici Solunskih ratnika u Leskovcu.

Pitanje je da li će neko odgovarati ako Džinsi ne izmiri više od 100.000 evra obaveza prema budžetu grada Leskovca.

RADNICI

Radnike ipak najviše brine njihov status. Kada su dobili SMS poruku o otkazu, bili su, kažu, šokirani.

Neki su slutili da se nešto dešava, neki ne.

“Imam kredit koji sam podigao na pet godina i koji moram da otplaćujem. Ova najava o prestanku rada fabrike me šokirala i ubrzano tražim posao”, rekao nam je Stefan.

Jedna od radnica je ogorčena i na lokalnu vast.

“Šta mi imamo od toga što nam gradonačelnik kaže da je on znao da Džinsi odlazi iz Leskovca? Šta je učinio da oni izmire svoje obaveze prema nama?” pita ona.

• TRENUTNO STANjE – KONFUZNO

Još uvek nije jasno šta će biti sa Džinsijem na kraju.

“Po našim saznanjima firma ima oko 600 miliona dinara duga i samim tim je likvidacija teško izvodljiva, jer da bi se to uradilo firma mora da bude „na nuli“, odnosno da nema dugovanja”, rekao je za JUGpress advokat Nemanja Stanković.

“U ovom slučaju, da ne prejudiciram, ali verovatno će doći doći do stečaja”, smatra on.

Trenutno su radnici i dalje uposlenici „Džinsija“, i koliko znam, njihov radni odnos je u nekoj fazi mirovanja. Iz njihovih izjava koje su davali medijima vidimo da je to sve još uvek konfuzno, i mislim da treba sačekati da vidimo kako će se to privredno društvo gasiti da bi smo mogli nešto preciznije da kažemo.-
Stanković je prokomentarisao i tvrdnje radnika da im nije regulisan staž, nekima fali i po nekoliko godina, pojedinima par meseci, rekavši da je to moguće i da ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da poslodavac napravi takav propust, a onda kažu da je greška do PIO fonda.
-Dešavali su se propusti sa obe strane, ali preporučujem radnicima da odu do PIO fonda i provere kakva je situacija sa njihovim radnim stažom. To je procedura koja traja par minuta, a dosta može da im doprinese”, kaže Stankovic.

OBAVEZE

Advokatica Ninoslava Vasić kaže da subvencije koje „Džinsi“ dobio od države sigurno neće biti vraćene, s obzirom da firma prestaje da radi i dugovanja koja ima.

“Smatram da će tu biti pokrenut stečaj i da će radnicima po sili zakona prestati radni odnos, oni neće jednostavno samo dobiti otkaz ugovora o radu. Možda će država koja je davala subvenciji to prijaviti kao svoje potraživanje, drugačije je nemoguće. S druge strane, mi imamo strano preduzeće koje u svom vlasništvu nema ništa, oni u u ulici Solunskih ratnika poseduju halu od 2200 kvadrata, ali nisu vlasnisci zemljišta. Pritom su na tu halu upisane tri hipoteke, i ona se prodaje poslednjih par godina. Ne znam ko to prodaje, kako se prodaje, s obzirom na hipoteke…”, dodala je Vasić.

Kaže da radnici treba da vode računa o tome kada će se otvoriti stečajni postupak, jer imaju relativno kratak rok od 120 dana da prijave svoja potraživanja i da stanu u red za naplatu.

“To je jedini način da ostvare svoja prava i eventualno naplate svoja potraživanja. Naravno, oni imaju prava da tuže za zaostale plate, neuplaćene doprinose, neisplaćene putne troškove, ali nijedan od tih postupaka neće doći do kraja, jer će sve to otići u prekid zbog otvaranja stečajnog postupka”, objašnjava.
Vasićeva kaže da su radnici „Džinsija“ formalno-pravno još uvek u radnom odnosu.”

“Pošto će im radni odnos prestati po sili zakona, zbog stečaja, oni će imati pravo da primaju naknadu za slučaj nezaposlenosti. Oni su osigurani, svo vreme su plaćali doprinos za slučaj nezaposlenosti. Ali, oni nemaju pravo na otpremninu, jer nisu proglašeni za tehnološki višak. Preduzeće ne ostaje sa par radnika, a da ostale proglasi za tehnološki višak i isplati im otpremninu. Ovde svi ostaju bez posla.

Advokat Nemanja Stanković dodaje da su radnici prilikom naplate potraživanja iz stečajne mase u prvom redu poverioca, a Vasićeva kaže da te isplate u mnogome zavise od toga koliko ima novca u stečajnoj masi.
U nekim izjavama pominjana je i Inspekcija rada, a Ninoslava Vasić kaže da ovo nije slučaj za inspekciju, jer se radi o celom kolektivu.
-Njima nije usmeno nešto rečeno, da su otpušteni, a da im nisu dati papiri. Oni su i dalje u radnom odnosu, samo što ne dolaze na posao i ne izvršavaju svoje radne obaveze. Mislim da tu nema posla za inspekciju rada.-
Kolaju priče da sličnu sudbinu očekuje još neke firme u Leskovcu, a Nemanja Stanković kaže da su se njemu javljali ljudi, pogotovu od trenutka kada su krenula dešavanja u „Džinsiju“.
„Sve su to kuloarske priče, ali ništa tu nije definitivno. Priča se po firmama, ljudi su po malo uznemireni, ali ništa nije sigurno. Opet, ponavljam, mi još uvek ni za „Džinsi“ nismo sigurni kakva će biti forma gašenja.-
S obzirom da „Džinsi“ ide u likvidaciju, postavlja se i pitanje da li matična firma iz Turske mora da pokrije gubitak ovde, a Nemanja Stanković kaže da su oni registrovani u Srbiji i da odgovaraju samo sa imovinom koju imaju u Srbiji. (kraj) JUGpress

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare