Otadžbina: Kako se Srpska lista dogovarala sa “Samoopredeljenjem” i podržavala Kurtija

KOSOVSKA MITROVICA

Intervju Slavka Simića doskorašnjeg potpredsednika skupštine samoproglašene repbulike Kosovo i šefa
poslaničke grupe „Srpske liste“ u istoj instituciji dat televiziji Sedam u Prištini odslikava i prikazuje pravi
karakter srpske nacionalne i državne politike Aleksandra Vučića prema južnoj srpskoj pokrjini, saopštio je danas Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

Saopštenje prenosimo u celini.

“Ovaj funkcioner „Srpske liste“ u polemici sa šefom poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimozom Husari-
Ljilja kaže da su „Srpska lista“ i Samoopredeljenje imali partnerske odnose baš kao pravi koalicioni saradnici.
On još kaže da je zahvaljujući presudnim glasovmim „Srpske liste“ u skupštini samoproglašene republike Kosovo doneto 30 državnih zakona, sigurno ne unteresu Srba niti u interesu Republike Srbije. On govori da je Mimoza Husari-Ljilja više puta prekidala skupštinu samoproglašene republike Kosovo da bi mogla da se čuje sa potpredsednikom „Srpske liste“ Milanom Radojičićem oko važnih tema za tok sednice. Još i kaže da je zahvaljujći saradnji Radojičića i Husarijeve odrađen najveći deo bitnih kadrovskih rešenja u okviru ove separatističke tvorevine i postignut veliki broj sporazuma i dogovora koji se ne tiču samo skupštine samoproglašene republike Kosovo.

O kojim to temama, Slavko Simić kaže da će tek da se čuje.
Šta sve ovo govori? Da ni Milan Radojičić, ni Slavko Simić ne bi smeli da se upuste u bilo kakav dijalog
sa Samoopredeljenjem bez dozvole i podrške Aleksandra Vučića. I dok na jednoj strani funkcioneri Srpske napredne stranke Miloš Vučević, Petar Petković, Aleksandra Vučić napadaju Aljbina Kurtija, sa druge strane, u potaji, sa njim prave brojne dogovore i sporazume naravno na štetu i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kao i na štetu Republike Srbije.
Ovo je nažalost tipično za trgovačko-kalkulantsku politiku predsednika Srbije kome je do južne srpske
pokrajine najmanje stalo jer kako sam govori „mi na Kosovu i Metohiji nemamo ništa“. Ovakva saradnja Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija rezulturala je i davanjem više od 200 autobusa Aleksandru Vučiću da prevozi demonstrante na njegov kontramiting. Demonstanti su sa Kosova i Metohije i iz južne Srbije a autobusi su albanskih firmi iz južne sprpske pokrajine. Da je Aleksandar Vučić u lošim odnosima sa Kurtijem on bi autobuse tražio iz Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Bugarske a ne sa Kosova i Metohije.
Prošle godine prilikom gradnje kasarni i vojih baza na severu Kosova i Metohije Aleksandar Vučić je
govorio da će da se obrati Savetu bezbednosti UN zbog ponašanja Prištine. Od tada je prošlo skoro godinu dana a on to nije uradio. A zašto? Jer je na vladi Kosova njegov nekadašnjei ministar i predsednik „Srpske liste“ Goran Rakić glasao da se grade albanske kasarne na severu KiM i da se u tu svrhu od Srba ekspropriše zemljište. Nešto samo malo ranije je upravo zahvaljujući „Srpskoj listi“ odnosno Aleksandru Vučiću promenjen ustav samoproglašene republike Kosovo i formirana vojska Kosova. Tako je vrhovni komandant Vojske Srbije dao svoj doprinios formiranju suparničke, neprijateljske vojne formacije.
Ovih dana gledamo kako institucije republike Srbije koje su još prisutne na KiM kao što su zdravstvo i
prosveta menjaju svoje registarske KM tablice za slične registarske tablice sa područja centralne Srbije. Tako izgleda mala taktička pobeda kako reče predsednik Srbije povodom registarskih tablica a ceo sever Kosova po naređenju predsednika Srbije islikan je grafitima „KM registaracija ostaje“.
Ovih dana se govori da će i Telekom da bude najuren iz južne srpske pokrajine. Narodni pokret Srba sa
Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je upravo zahvaljujući predsednikju Srbije Kosovo dobilo poseban telefonski broj a Telekom Srbija se odrekao više od 50 miliona evra prihoda sa prostora KiM u korist separatista.
Aleksandar Vučić još kaže da Aljbin Kurti hoće da protera sve Srbe sa KiM. Neće samo on nego upravo i
predsednik Srbije za čije vreme vladanja je više od 40 hiljada Srba napustilo južnu srpsku pokrajinu. Uostalom Aleksandar Vučić nikada do sada nije progovorio o povratku 250 hiljada proteranih Srba, a niti za 11 godina svoje vladavine na KiM nije vratio ama baš nijednog Srbina. I slovima i brojevima, nijednog Srbina.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ je u više navrata predlagao vlastima u Beogradu i
samom predsedniku da prema političikim postupcima separatista primeni recipročne mere. Ako srpske registarske tablice ne mogu da se kreću na severu Kosova i Metohije ne mogu ni one sa RKS tablicama kroz Srbiju. Ako zbog izmišljenih i iskonstruisanih ratnih zločina Aljbin Kurti hapsi Srbe slične mere treba i tužilaštvo Republike Srbije da primeni prema onima koji su pobili srpsku decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Grackom, koji su postavljali eksplozivne naprave pod autobus Gračanica-Niš itd.
Ako su separatisti prekršli CEFTA sporazum pa ne dozvoljavaju da srpska roba dolazi u južnu srpsku
pokrajinu onda bi i država Srbija morala da svu robu koja ide prema Prištni iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske u punoj meri carni što je i po ustavu Republike Srbije obavezna. Ali nažalost dok je Aleksandar Vučić na vlasti tako nešto ne može da se desi.

Kakva god Srbija bila kao država ona nije zaslužila da od Boga bude ovako kažnjena da za vladara ima čoveka koji je izdajnik, kriminalac, prevarant, licemer i manipulator. I sigurno je da jednog dana, a nadamo se da će to vreme brzo doći, kada bude sišao sa vlasti saznaćemo još mnogo tajnih i štetnih dogovora po Srbe sa Kosova i Metohije i Republiku Srbiju od kojih veliki broj teško se može popraviti.
Jedina stvar koja građane Srbije može da uteši jeste da izdaja kao krivično delo nikada ne zastareva”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare