Radnica Fabrike obuće „Geox“ u Vranju nakon štrajka dobila otkaz

VRANJE

Za samo sedam meseci koliko zvanično radi Fabrika obuće „Geox“ u Vranju dve radnice su dobile otkaz. Gordana Krstić i Gabrijela Krstić. Nisu one bile loše radnice, naprotiv, već su se pobunile protiv odnosa poslodavca prema zaposlenima. Gordana je u julu dobila otkaz jer više nije htela da gleda, kako kaže, šikaniranje radnika, a Gabrijela je ovih dana ostala bez posla jer je u ime zaposlenih, nakon kraćeg prekida rada, 5. septembra, zamolila direktorku za ljudske resurse u Fabrici, Svetlanu Rajačić da obustave torturu, šikaniranje i maltretiranje radnika. Već sutradan Gabrijela, diplomirani sociolog, koja je radila na liniji za proizvodnju obuće, je dobila otkaz.

Radnici fabrike obuće „Geox“ u Vranju su mašine zaustavili u ponedeljak kada je isteklo osmočasovno radno vreme. Razlog je,  istaknuto obaveštenje o obaveznom prekovremenom radu za sve zaposlene od jednog sata dnevno koji im neće biti plaćen.

U ime 1.000 nezadovoljnih radnika, govorila je Gabrijela.

“Ja sam bila jedina koja sam glasno upitala da li je ovo demokratija ili je možda robovlasničko društvo, a da mi to ne znamo. Mi smo jeftina radna snaga, dokle više prekovremenog rada. Zahtev je bio da uz produženo radno vreme dobijemo više od polučasovne pauze. Bila sam svesna posledica, ali sam želela da zaštitim i sebe i radnike koji su izuzetno vredni i pošteni. Samim tim što rade za minimalac šest dana u nedelji da se prekine ta tortura od devet sati dnevno. To je stvarno preterano”, kaže za JUGpress, Krstićeva.

I to nije sve, kaže ona.

„Zdravstvene knjižice radnicima nisu overene, ne postoje ugovori o radu. Ljudi rade po nekoliko meseci da bi tek onda dobili ugovor. Ja sam nezakonito dobila otkaz. Različiti su datumi na Ugovoru o radu i otkaznom rešenju. To su dva datuma koji se razlikuju 10 dana. Tako u rešenju o otkazu piše da sam potpisala Ugovor o radu 10. maja, a ne 1. maja, tvrdi Krstićeva

U želji da čujemo i drugu stranu, pozvali smo direktorku Rajačić. Na telefonski poziv javio se Nenad Ristić, njen asistent koji je rekao da je direktorka na sastanku i da će joj preneti našu poruku. Do kraja dana nismo dobili željene odgovore.

Ovakav odnos prema radnici u ovoj fabrici obuće osudili su Ružica Stošić predsednica samostalnog sindikata Pčinjskog okruga i Željko Veselinović, predsednik Udrženja sindikata „Sloga“ iz Beograda.

Traži se hitna reakcija državnoh organa, i slanje inspekcije rada u „Geox“.

Fabrika obuće „Geox“ u Vranju sa probnom proizvodnjom počela je novembra prošle godine. Na dan grada svečano ju je otvorio premijer Aleksandsar Vučić. Fabrika je došla u žižu javnosti pre dva meseca zbog mnogobrojnih tvrdnji da zaposleni trpe psihičku torturu i da nemaju adekvatne uslove za rad. Nakon obilaska, nadležna inspekcija je utvrdila da je tamo sve u skladu sa propisima.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ne spava, ne piški, leba ne jede, a narod azdisao!
Ne spava, ne piški, leba ne jede, a narod azdisao!
7 godine pre

kriva adresa
kriva adresa
7 godine pre

Problem je sto ne funkcionise inspekcija. Moraju svi da se otpuste. Da se naprimaju novi, zeljni rada, posteni, nekorumpirani. Tada novinari ne bi bili krivi sto pisu, a premijer ne bi morao da se pravda sto se u Srbiji samo sprovode zakoni uskladjeni sa zakonima u Evropi. Dokle ce nerad inspekcije da pokrivaju i pisanja novinara i pravdanje Vlade RS? Da je svako radio svoj posao, radnici bi bili zasticeni, pa ne bi imali radnice koje daju izjave. Valjda neko treba da isprati investitore u postupanjima u skladu sa zakonima od momenta kada krenu da rade?

Ned Lud nije normalan!
Ned Lud nije normalan!
7 godine pre
Odgovori  kriva adresa

Ne nije problem inspekcija!

Ali hajde da malo demistifikujemo ovu prilično lažnu “teoriju”.

– Inspektori rade samo ono što im naredi načelnik. Načelnici takođe imaju svoje šefove. A kao što svi znamo, na vrhu piramide vlasti se nalazi šef svih šefova, iliti p……..

Jasno je dakle da problem nije u inspekciji ili u nekom potkupljivom činovniku, već u korumpiranoj državi koja sistematski dopušta grubo kršenje sopstvenog Ustava i sopstvenih zakona.

Na pitanje, ima li krivac za ovakvo stanje u srpskoj državi ime i prezime, takođe se može odgovoriti pitanjem koje glasi:

– U čijim rukama je u ovom trenutku skoncentrisana najveća državna vlast u novijoj istoriji i ko to danas personifikuje državu Srbiju?

Da se još jednom podsetimo. U Ustavu Republike Srbije jasno piše:

Član 55
Jemči se sloboda političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja i pravo da se ostane izvan svakog udruženja.

Član 61
Zaposleni imaju pravo na štrajk, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Jel sada bar malo jasnije ko to ne radi svoj posao?

Inspektori, načelnik, diplomirani sociolog na liniji za proizvodnju obuće, ili možda “capo di tutt'i capi”?

iz ALER a
iz ALER a
7 godine pre

Gabi je iz Leskovca, radila u ALERU, divna osoba, cerka poznatog slikara.Udala se za vojno lice, pa presla iz ljubavi prema porodici u malo mesto, ne birajuci posao, ostavivsi posao na budzetu. Tiha, poslusna, dobar saradnik.