Radmilo Janković: Anesteziolozi izgaraju od posla, sve više ih prelazi u privatnu praksu

NIŠ-BEOGRAD

Profesor Radmilo Janković, predsednik Udruženja anesteziologa Srbije i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Kliničkom centru Niš, kaže za RTS da je anesteziologija na vrhu liste deficitarnih specijalizacija. Ističe da je dosta anesteziologa prešlo u privatnu praksu i da im je verovatno dosta svega.

Najdeficitarnije zanimanje u zdravstvenom sistemu jeste anesteziolog. Nema ih dovoljno, a mnogi su u prethodnom periodu iz državne službe prešli u privatni zdravstveni sektor.

Leskovčanin, profesor Radmilo Janković, predsednik Udruženja anesteziologa Srbije i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Kliničkom centru Niš, kaže za RTS da su anesteziolozi umorni i da se nerado sećaju perioda punih jedinica intenzivne nege i na stotine pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

“Vreme žrtvovanja i davanja. Još nisu krenuli da koriste godišnje odmore ni za 2022. godinu, i dalje imaju višak radnih sati, ali su stameni”, ističe profesor Janković.

Kaže da je mnogo anesteziologa prešlo u privatnu praksu i da im je verovatno dosta svega.

Navodi da je određeni broj pacijenata sačekao na hiruršku intervenciju zbog straha da se tokom kovida javljaju u zdravstvene ustanove, dok su negde sistemi bili preopterećeni zbog odsustva anesteziologa.

“Radili smo ono što se nije moglo odložiti iz domena onkološke hirurgije, ali se sada suočavamo sa ljudima koji imaju zdravstvene probleme koji možda nisu toliko veliki, ali za njih su najbolniji i najveći”, ističe Janković.

Kaže da ortopedsku hirurgiju u Nišu rade u tri sale.

“Trudimo se da smanjimo liste čekanja. Od nas se očekuje da radimo i van radnog vremena, da bi se liste čekanja smanjile, ali nas ima toliko koliko nas ima, u Srbiji nešto manje od 1.000 anesteziologa. Jedan deo je sada već prešao u privatne zdravstvene ustanove”, naglašava Janković.

“Anesteziolozi često u sindromu izgaranja od posla”

Profesor Janković ističe da je anesteziologija na vrhu liste deficitarnih specijalizacija.

“Ovo je posao gde ste stalno pod stresom i velikim pritiskom. Anesteziolozi su često u sindromu izgaranja od posla”, kaže Janković.

Navodi da je procena Udruženja anesteziologa Srbije da bi oko 200 specijalista narednih godina trebalo da popuni prazna mesta.

Profesor Janković najavljuje i tradicionalni prolećni simpozijum anesteziologa koji će ove godine biti održan u Nišu, sa gotovo 1.000 učesnika i oko 100 predavača.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ŠusterDr
ŠusterDr
11 meseca pre

Ne svidja Vam se moj prethodni komentar? I Vi ste širili paniku i strah , a sada se ćutite kao ribe? Neka, neka…