Radio klub realizuje projekat za vanredne situacije

LESKOVAC

Radio klub „Nikola Tesla“  iz Leskovca je  drugu godinu za redom, od strane Ministarstva odbrane, dobio bespovratna sredstva u iznosu od 391.400 dinara, za realizaciju projekta „Radio-komunikacijski centar za vanredne situacije – Formiranje mobilne jedinice za vanredne situacije“.

Klub je sada u potpunosti opremljen za reagovanje u slučaju vanrednih situacija na bilo kojoj lokaciji na teritoriji cele Republike Srbije. Cilj projekta je da u situacijama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, kada dođe do pada ili opterećenja postojećih komunikacijskih sistema, uspostavljanje sigurne i zaštićene radio-komunikacije u vanrednim situacijama.
„Koncept „Radio-komunikacijskog Centra u vanrednim situacijama“ zamišljen je na način da sve hitne službe kao što je Sektor za vanredne situacije, Gorska službe spasavanja, Crveni krst, Opšta bolnica, Dom zdravlja itd… kao i sve operativne snage na terenu, mogu međusobno komunikacijski uvezati, tako da sve važne, pre svega pouzdane informacije, kao kičma dobre komunikacione strategije, budu pravovremeno dostupne svima kome su preko potrebne kao i slivanje svih informacija na jedno mesto“ kaže Zoran Dimitrijević, član koordinacionog tima.
„Ovim novim projektom, želeli smo da ojačamo kapacitete RKCVS, kroz formiranje mobilne jedinice, odnosno mobilnog centra veze, kako bi ekipe imale veću mobilnost i samim tim više različitih scenarija funkcionisanja u vanrednim okolnostima. Još jedna novina je da se pored analognog prenosa informacija uvodi i digitalni način komunikacije ekipa na terenu, a koji bi služio za brže dostavljanje detaljnijih i sadržajnijih informacija za potrebe stručnih službi. Realizacija projekta se nalazi u finalnoj fazi, a tim povodom smo održali i pokaznu vežbu na Hisaru gde je postavljen „Mobilni centar za vanredne situacije RKCVS“.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare