Rad žena je manje vredan

BEOGRAD

Pitanje rodnih razlika, tržišta rada i platnih razreda, osnovni su razlozi nesigurnosti zaposlenosti žena, ocenjeno je na večerašnjoj tribini “Radna prava žena u Srbiji”, koju su organizovali Politička platforma Solidarnost i koalicija “Moramo”.

Istraživačica u toj oblasti Sarita Bradaš ukazala je da razlika u stopi zaposlenosti muškaraca i žena postoji godinama i da se tu ništa ne menja, a rad na određeno vreme je standardni oblik kojim se žene diskriminišu.

Iz podataka se vidi da skoro 50 odsto žena starosti do 24 godine ima ugovor o zaposlenju na određeno vreme, a među zaposlenim po tom osnovu od 25 do 50 godina polovina su žene, rekla je Bradaš.

Ona je upozorila i na kategoriju podvedenu pod “pomažući članovi domaćinstva koji rade, a nemaju primanja”, jer su i tu uglavnom žene, a kao primer je navela poljoprivreddna gazdinstva ili porodične firme.

Bradaš je dodala da, prema podacima, od prošle godine broj pomažućih članova domaćinstva raste.

Biljana Đorđević iz inicijative Ne davimo Beograd upozorila je na činjenicu da žene, ukoliko nemaju ekonomsku nezavisnost, nemaju ni mogućnost da se odbrane od nekih drugih stvari, kao što je nasilje u porodici.

Ekonomska nezavisnost je neophodna i za jednu vrstu političke participacije. Žene od 30-40 godina, kada bi trebale da budu politički najaktivnije, rade više poslova, brinu o deci, bave se kućnim poslovima i imaju mnogo manje slobodnog vremena za društvene i političke aktivnosti, to je jedan začarani krug, konstatovala je Đorđević.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji je već dugo vremena politika resurs koji pomaže pri zapošljavanju, i to je specifičnost i danas, a pored toga “i u političkim organizacijama stvari koje žene rade manje se vrednuju”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare