PUTARI ZADOVOLJNI KAKO SE GRAD ČISTI, GRADJANI NISU

LESKOVAC

 

Ove godine o zimskom održavanju puteva i ulica u Leskovcu brine se firma „Perica Jović“ iz Vlasotinca, koja je na tenderu dala najbolju ponudu. Vrednost ugovora je 18 miliona dinara.

-Trenutno se nalazimo u trećem stepenu angažovanosti mehanizacije i ljudstva, što znači da je mehanizacija koja je predviđena konkursnom dokumentacijom na raspolaganju. Tri kamiona neprestano čiste sneg, kako na gradskim ulicama, tako i na opštinskim putnim pravcima. Sa čišćenjem se počelo 3. januara u 3 sati preko noći, i to najpre na ulicama prvog prioriteta, zatim, čišćene su pojedine ulice drugog prioriteta, loklani putni pravac prvog prioriteta i pojedini lokalni pravci iz drugog prioriteta. Pored firme „Perica Jović“ u zimsko održavanje uključen je i JKP „Komunalac“, koji je zadužen za čišćenje snega sa trotoara i prilaza objektima koji su od javnog značaja. Sve to radimo u skladu sa planom i programom koji je sastavni deo ugovora i konkursne dokumentacije, rekao je tehnički direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Novica Nikolić na konferenciji za novinare.

Dobru saradnju Direkcija je uspostavila sa saobraćajnom policijom i Sektorom za vanredne situacije, i primedbi sa njihove strane nije bilo.

-Nisu nam išle na ruku padavine koje su 3. januara bile celog dana, tako da se tamo gde su kamioni već očistili ulicu i opštinski put, nije postigao pun efekat zato što je sneg neprestano padao. Mislim da je danas situacija mnogo bolja, rekao je Nikolić.

Direkcija raspolaže dovoljnom količinom soli, 150 tona, kao i određenom količinom kamene rizle.

Tokom 3. januara putni pravcu na kojima je intervenisano su: Bratmilovce – Mrštane – Krajince – Nomanica, Badince – Bunibrod – Guberevac, Jajna – Bunuški Čifluk – Vučje, Vučje – Brza – Gorina – fabrika vode, Bogojevce – Jašunja – Jašunjski manastiri, Brejanovce – Smrdan, velika Kopašnica – Slatina, severni deo opštine Brestovac i putni pravac ka Grdelici. Izvršeno je čišćenje i ka Sejanici, očišćeni su i putni pravci Jajna – Slavujvce – Igrište, kao i Grabovnica – Zoljevo – Tulovo. Time su pokriveni svi putni pravci iz prvog i skoro svi iz drugog prioriteta. U gradu je sve vreme angažovana kompletna mehanizacija, rekao je Nikolić, kao i to da će u održavanje biti uključen i grejder skip, a putni pravac do Oruglice čistiće buldožer, i to na zahtev Štaba za vanredne situacije i saobraćajne policije. Osim grejdera i skipa, „Komunalac“ je angažovao dva bob keta, dva traktora, čistilicu i kamion nosivosti do tri tona, kao i kompletno ljudstvo iz radne jedinice zadužene za zimsko održavanje.

Nije stigla ni jedna prijava da je neki putni pravac na teritoriji grada neprohodan. Svi građani koji imaju neku primedbu i zahtev mogu da pozovu Direkciju na broj 016 251 894, kako bi nadzorni organ naložio preduzimanje potrebnih akcija.

Nikolić je uputi apel građanima da imaju razumevanje jer sneg stalno pada, tako da se efekti čišćenja često ne vide, ali mehanizacija ponovo prolazi na već očišćenim pravcima. So i rizla zbog niskih temperatura nisu mogle odah da dejuju, ali se one svejedno bacaju, jer se usled kretanja automobila zagreva asfalt i nešto kasnije dolazi do otapanja snega i leda.

Držvne puteve na teritoriji grada Leskovca, po nalogu javnog preduzeća „Putevi Srbije“, održava preduzeće PZP „Vranje“, odnosno TREJS Vranje. To su najbitnije ulice u gradu i najbitniji putni pravci: bulevar Oslobođenja, putni pravac od Leskovca do Brestovca, od Leskovca kroz Bratmilovce, Ančiki ka Manojlovcu do Stupnice, putni pravac ka Vučju, ka Lebanu i Bojniku.

Odlukom o komunalnom redu predviđeno je da su vlasnici lokala u obavezi da čiste trotoarske površine ispred svojih lokala. Zbog toga su oz Direkcije apelovali na vlasnike lokala da ispune tu svoju obavezu, a kontrola je u nadležnosti inspekcijskih organa. Inače, sneg koji vlasnici lokala uklone sa trotoara se ne gomila na kolovozu, već se traktorim i kamionima „Komunalca“ sakuplja i odvozi u Veternicu.

Sneg 5 Sneg sneg3 Sneg 2 Sneg Sneg 4 Sneg ciscenjeSneg 1

Odlukom Skupštine grada od 30. novembra prošle godine JKP „Komunalacu“ dodeljeni su poslovi zimskog održavanja javnih površina (pešačkih površina, trotoara, gradskih trgova i staza u gradskim parkovima, osim kolovoza). Zbog toga je nabavljen raonik za čišćenje snega, kao i sejač soli, tako da je „Komunalac“ spremno dočekao snežne dane, rekao je direktor ovog preduzeća Vladimir Sinadinović.

Sa poslovima na održavanju javnih površina krenulo se u nedelju 3. januara u ranim jutarnjim časovima. Aktivirana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudski resursi, a radi se u tri smene. Očišćene su staze u centralnom gradskom parku, kao i trotoari u centralnom delu grada oko bitnih ustanova – opštine, sudova SUP-a, Pošte, distribucije, zdravstvenih ustanova, Dečjeg dispanzera i Higijenskog zavoda. Takođe, očišćeni su mostovi, kao i trotoari u ulicama Svetozara Markovića, Južnomoravskih brigada, Prvomajskoj, Rade Končara i drugim ulicama. Akcenat je stavljen na ulice sa najvećom frekfrencijom pešaka, a nakon toga su čišćene i one koje su manje prometne, rekao je Sinadinović.

U Direkciji i „Komunalcu“ kažu da su rezultati njihovog rada vidljivi i da je grad dobro očišćen, koliko je to moguće u uslovima kada sneg pada. Na konstatacije novinara da se građani žale da su pojedine ulice i putni pravci zapostavljeni, kao i da mostovi nisu dobro očišćeni, nadležni iz ova dva javna preduzeća su odgovorili da se radi punim kapacitetima, i da je često u pitanju „subjektivno“ viđenje stvari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare