Punësimi partiak i të rinjve në Bujanoc

POSTOI: JUGPRESS 29 dhjetor 2023
BUJANOC

A është anëtarësimi në partinë politike “ përkatëse” vendimtar për punësim në Administratën
Komunale në Bujanoc ose në ndonjë kompani publike? A është bërë si rregull punësimi partiak
në një nga komunat më të pazhvilluara në republikë, apo ndoshta gjetja e punës në këtë mënyrë
është e rrallë?
Qëndrimet e tyre në lidhje me këtë temë për JUGpress i kanë shprehur të qytetarët e rinj të
Bujanocës nga komuniteti shqipëtar dhe rom.
Për të rinjtë e arsimuar në vitet e tyre më produktive, por të papunë prej disa vitesh, nuk ka asnjë
dilemë – punësimi partiak është prezent gjithkund në Bujanoc.
Këtë e kanë phuar të rinjt nga të tria komunitetet, shqiptare, rome dhe sërbe.
“ Anëtarësohesh në parti, bëhesh anëtar aktiv, që në varësi nga niveli i arsimimit dhe afinitetit
nënkupton aktivitete siç janë ngjitja e afisheve parazgjedhore, shkuarja në mitingje të ndryshme,
mbledhja e nënshkrimeve, votave të sigurta – dhe atëherë pret në rradhë të zgjidhet problemi yt,
kur partija “jote” të vijë në pushtet. Vetëm për shkak të punës shumica dërrmuese e shqipëtarëve
dhe sërbve hyjnë në parti. Ata të cilët nuk duan të jenë pjesë e partive politike, nëse kanë
mundësi e fillojnë biznesin e tyre, e nëse jo – largohen prej këtu, shqiptarët ikin jashtë vendit, e
serbët në Beograd”, tregon për JUGpress i riu shqipëtar, i cili pas dy vitesh pritje në punë, sepse
ka mbetur i papunë për shkak se kompania ku punonte falimentoi.
Ekonomisti nga Bujanoci, i cili është prej disa vitesh në regjistrat e NSZ, paraqet edhe faktorë të
tjerë që ofrojnë një vend pune.
“ Anëtarësimi në parti është në vend të parë,patjetër, por edhe origjina gjeografike mund të
sigurojë një vend pune, nëse je nga fshati ose rrethina “ e duhur” – do të gjindet diçka. Zgjidhja e
tretë është të paguash për vendin e punës, ka edhe nga kjo”, thotë i riu shqipëtar dhe shton se më
as nuk tenton të konkurojë në ndonjë konkurs.
“Jam lodhur nga poshtërimet, dhe nuk ka ndonjë kuptim, këtu konkurset shpallen vetëm
formalisht, dihet më herët se kush do të pranohet apo ndoshta dikush vetëm se është duke punuar
në atë vend , për të cilin është shpallur konkursi- gjithmonë, nëse do të ketë konkurs”.
Të njëjtën gjë mendon edhe e reja shqipëtare, ekonomiste e diplomuar.
Ajo, duke shpresuar se ky veprim do t’i jepte fund kërkimit të gjatë të saj për punë, është
anëtarsuar në parti.

“Posedimi i librezës se partisë përkatëse në vetvete nuk është i mjaftueshëm. Numri i vogël i
konkurseve të cilët shpallen, kryesisht janë “të sajuar” për ata të cilët vlerësohen që kanë
kontribuar ndjeshëm në parti. Anëtarët joaktiv mbeten të padukshëm”, shprehet bashkëbiseduesja
jonë.
“ Është bërë e zakonshme të ju vlerësojnë vetëm në bazë të asaj se a i përkisni ndonjë partije dhe
se cilës parti, ky është kushti i të gjitha kushteve. Këtë do ju thonë edhe punëdhënësit natyrisht
“në besim”. Vetë fakti se të papunët që nuk janë anëtarë të partive nuk mund të ndjekin as kurset
falas të shpallura nga NSZ( SHKP), tregon se sa larg ka shkuar e gjithë kjo”, pretendon ajo.

Partijsko zapošljavanje mladih u Bujanovcu

POSTAVIO: JUGPRESS 29 DECEMBRA, 2023

BUJANOVAC

Da li je članstvo u „odgovarajućoj“ političkoj partiji od presudnog
značaja za dobijanje zaposlenja u bujanovačkoj Opštinskoj upravi ili
nekom  javnom preduzeću? Da li je partijsko zapošljavanje postalo
pravilo u jednoj od najnerazvijenijih opština u republici, ili su
slučajevi pronalaženja radnog mesta na takav način retki, tek na nivou
incidenta?

Stavove o ovoj temi za JUGpress su izneli mladi građani Bujanovca iz albanske i romske zajednice.

Za mlade i obrazovane ljude u najproduktivnijim godinama, ali
nezaposlene već nekoliko godina dileme nema – partijsko zapošljavanje
je sveprisutno u Bujanovcu.

I ovo konstatuju mladi ljudi iz sve tri zajednice, albanske, romske i srpske

„Učlaniš se u stranku, postaneš aktivan član, što u zavisnosti od
nivoa obrazovanja i afiniteta podrazumeva aktivnosti kao što su
lepljenje predizbornih plakata, odlasci na raznorazne mitinge,
skupljanje potpisa, sigurnih glasova – i onda čekaš da dođe na red
rešavanje tvog pitanja kada se „tvoja“ stranka dočepa vlasti. Samo
zbog posla ogromna većina i Albanaca i Srba ulazi u stranke. Oni koji
to ne žele, ako imaju mogućnosti započinju svoj biznis, ako ne –
odlaze odavde, Albanci u inostranstvo, Srbi u Beograd“, priča za
JUGpress mladi Albanac, koji nakon dvogodišnjeg čekanja na
posao, jer je bez prethodnog ostao zato što je firma propala.

Ekonomista iz Bujanovca, koji je na evidenciji NSZ nekoliko godina, iznosi i druge faktore
koji obezbeđuju radno mesto.

„Članstvo u stranci je na prvom mestu, naravno, ali ovde ti i
adekvatno geografsko poreklo može obezbediti radno mesto, ako si iz
„pravog“ sela ili okoline – naći će se nešto sigurno. Treća solucija
je da platiš za radno mesto, ima i toga“, kaže ovaj mladi Albanac i
dodaje da više i ne pokušava na konkursima.

„Dosta mi je poniženja, a i nema nikakve svrhe, ovde se konkursi
raspisuju pro forme, sve se zna unapred i ko će biti primljen i da li
neko već radi na tom radnom mestu za koje se raspisuje konkurs – ako
ga uopšte bude“.

Slično misli i mlada Albanka sa diplomom Ekonomskoh fakulteta.

Ona se, nadajući se da će taj potez prekinuti dugu potragu za radnim mestom, učlanila u stranku.

„Posedovanje odgovarajuće partijske knjižice samo po sebi nije
dovoljno. Mali broj konkursa koji budu objavljeni uglavnom su
„skrojeni“ po meri onih za koje se proceni da su značajno doprineli
stranci. Nektivni članovi ostaju nevidljivi“, ističe naša sagovornica.

„Postalo je uobičajeno da vas vrednuju samo i jedino na osnovu toga da
li i kojoj stranci pripadate, to je uslov svih uslova. To će vam reći
i poslodavaci, naravno „u poverenju“. Koliko je sve to daleko otišlo
govori i činjenica da čak ni besplatne kurseve NSZ ne mogu da pohađaju
nezaposleni koji nisu članovi stranke,“ tvrdi ona. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare