Ptice koje oslobađaju dušu – izložba umetnika Šri Činmoj

NIŠ

Još jedan vesnik proleća stiže u Niš ovog marta, izložba „Ptice-duša“, koju je priredio slikar, kompozitor i filozof Šri Činmoj. Otvaranje izložbe je u petak, 3. marta, u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, Kej Mike Paligorića 2a.

Izložba će biti otvorena sve do 17. marta, a tokom trajanja će se organizovati nekoliko događaja koje ne bi trebalo propustiti, počev od samog otvaranja, zakazanog za 17 sati, a izložbu će otvoriti Ambasador Indije i naš poznati slikar Joškin Šiljan (Nebojša Stojković). Na otvaranju će nastupiti grupa „Inspiration-flames“, koja će izvoditi dela koja je autor komponovao, a reč je o meditativnoj ambijentaloj muzici na autentičnim instrumentima.

                          10. mart biće dan posvećen poeziji Šri Činmoja, 13. mart je rezervisan za promociju njegove muzike, dok će 16. marta biti dan posvećen Indiji.

                          Iako bez formalnog slikarskog obrazovanja, Šri Činmoj je razvio sopstveni umetnički stil – Jharna Kala (Izvor umetnosti). On slika u najrazličitijim formatima, od malih crteža rađenih olovkom, do ogromnih akrilnih platna, prepunih boja. 

                       Kroz projekat „Ptice duša“ Šri Činmoj je naslikao preko 15 miliona ptica, koje za njega simbolizuju slobodu i težnju duše, a neke od mnogobrojnih njegovih ptica Nišlije će moći da pogledaju tokom marta.                      Izložbu organizuje Šri Činmoj Centar za meditaciju iz Niša, a otvorena je svakog radnog dana od 8 do 19, a ulaz je slobodan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare