Prvu vakcinu do sada primilo 62 posto Nišlija

NIŠ

*U Nišu je do sada prvu vakcinu primilo  62 posto građana i drugih skoro isto toliko što  jasno ukazuje na visok broj a treću vakcinu primilo je 15 posto što je više od 30.000 građana, kazao je direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan

*Broj prvih pregleda se kreće između 500 i 600 a 50 posto od tog broja su pacijneti koji su pozitivni na koronu

                  U Nišu je do sada prvu vakcinu primilo  62 posto građana i drugih skoro isto toliko što  jasno ukazuje na visok broj a treću vakcinu primilo je 15 posto što je više od 30.000 građana, kazao je direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan.

                  „To sve ukazuje da postoji veliko interesovanje za treću vakcinu kod starije populacije građana, a što se tiče  prve i druge vakcine osnovna populacija nam je, prema statističkim podacima koje smo  uradili, između 18 i 45 godina. Prema analizama koje su urađene septembra najveći broj prvih pregleda je bilo u populaciji između 30 i 45 godina, skoro 47 posto. Populacija između 20 i 30 godine je bila 24 posto“, kazao je Jerkan.

                   On je skrenuo pažnju na to da svaka vakcina ima rok trajanja i prema svim analizama  koje su urađene u svetskim univerzitetskim centrima one štite od korone šest meseci.

                   „Zbog toga molim sve one sugrađane, posebno one koji imaju određene zdravstvene probleme kada prođe šest meseci od primljene  prve vakcine jave za treću“, istako je Jerkan.

                    Kada se radi o pregledima u kovid ambulantima postoji mali optimizam.

                   „Od 2.700 pregleda došli smo do 2.200, ali to nije ne znači da možemo da se opustimo i budemo potpuno optimistični.Broj prvih pregleda se kreće od 500 do 600, a 50 posto tih pregleda pokažu da su osobe pozitivne na koronu. Uvek smo  između 250 i 300 pozitivnih u gradu što još ne govori o tome  da se linija zaravnjava, ali se  svakodnevno vidi mali pad. Doduše mali jer smo očekivali da to ide mnogo brže. Neke procene su bile da će to biti do 15.oktobra ali se sada sve pomera. Da li će talas da se završi do kraja godine ostaje da se vidi ali sve zavisi od vakcine“, kazao je Jerkan.

                    Prema njegovim rečima vakcina ima.

                   „Neće biti nikakvih problema za sugrađane koji žele da prime bilo koju vakcinu. Potrebno je samo da se jave“, poručio je Jerkan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare