Prvih deset godina “Dokumenta”

VRANJE

“Dokument” ove godine obeležava deceniju postojanja.
Pod sloganom “Prvih 10 godina” održaće se trinaesti medjunarodni festival dokumentarnog filma “Dokument 2016”.
Projekcije filmova će biti održane u sali Doma vojske Srbije u Vranju od 2. do 4. decembra 2016. godine.
Organizatori festivala su grad Vranje i dopisništvo RTS-a u Vranju.

Program festivala:
Petak 2.12.2016. u 20 h
Otvaranje festivala
Projekcije filmova:

Zid smrti i tako to
Mladen Kovačević / Srbija, Hrvatska / 2016 / 62 min.
Već kao desetogodišnja devojčica, Brankica je postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše velike Jugoslavije, princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi iste zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.

Ukras sveta
Stefan Krasić / Srbija / 2015 / 14 min.
Energija koju daju dva para blizanaca porodici Pečenković postaje vodilja kroz životni put.

Pogledi zatvorenih očiju
Dora filipović / Srbija / 2015 / 16 min.
Film govori o slepim i slabovidim ljudima koji nas upoznavaju sa njihovim načinom života uz pomoć zvuka i razmišljanjima o zvuku. Opisuju se njihove emocije i kako se one razlikuju u odnosu na čoveka koji vidi. „ Zaljubio sam se na prvi posluh.“ (citat iz snimljenog intervjua).

Ringišpil
Luka Popadić / Srbija, Švajcarska, Portugalija / 2015 / 15 min.
Film “Ringišpil” prati srpsko pevačko društvo “Raspevane Požežanke”, entuzijastične bake pune života koje sa nama dele svoju svakodnevnicu.

4.7
Djuro Gavran / Hrvatska / 2015 / 29 min.
Iako osuđen zbog nasilja u porodici, Siniša je zadržao posao i dobio starateljstvo nad decom.
Siniša je osuđen na uslovnu kaznu sa zaštitnim nadzorom zbog nasilja u porodici, zapuštanja i zlostavljanja deteta, kao i za telesne povrede iz nehata. Kada je policija vršila uvidjaj, imao je 4.7 promila alkohola u krvi. Bez obzira na sve, tokom probacijskog perioda Siniša je prolazio kroz proces odvikavanja od alkohola, zadržao je posao, zatražio i dobio razvod braka i dobio starateljstvo nad decom.

Srpska premijera

Subota 3.12.2016. u 20h
Projekcije filmova:

Poslednja večera
Branko Lazić / BiH, Republika Srpska / 2016 / 29 min.
Smeju li se tradicija i običaji preispitivati? Posebno oni koji su stariji i od samog hrišćanstva.
Može li “običan” čovek shvatiti želju “neobičnog” čoveka da vidi i oseti ono što kažu da se za ovoga života ne vidi i ne oseća?
Ovim rečima iz oproštajnog pisma, počinje film o čoveku koji želi za života, mimo običaja i tradicije, da sa svojim najbližima obeleži svoj odlazak sa ovoga sveta. Budale, čudaci, jeretici ili jednostavno ljudi koji za života žele da slave život? Kako će reagovati komšije, prijatelji pa i novinari?

Svetska premijera

Koža
Sladjan Stojanović / Srbija / 2015 / 21 min.
Priča o humanosti, darivanju, plemenitosti. Nisu razmišljali da li da pomognu ili ne. Prihvatili su rizik, donirali kožu onima koji su stradali u nesrećnim slučajevima. Suzana Stanković i Ivica Djordjević dobitnici su priznanja “Najplemenitiji podvig godine”.

Kratki obiteljski film
Igor Bezinović / Hrvatska / 2015 / 21 min.
Marica živi sa sinom Đurom. Pre nekoliko godina osuđena je zbog napada nožem na snahu. Dve godine odležala je u ženskom zatvoru, a ostatak kazne odslužila je pod probacijskim nadzorom kod kuće. Snaha više ne živi sa njima…

Srpska premijera

Slagalica / Složulavka
Aleksandar Kovalovski / Makedonija / 2015 / 39 min.
“Slagalica” (Složuvalka) je dokumentarno-eksperimentalni film o uticajima hip hop kulture u Makedoniji. Nije klasičan dokument vremena i makedonske scene, već autor postavlja pitanja i slaže mozaik u kojem finalni rezultat i slika zavisi od strpljenja i kreativnosti. Publika će imati priliku da na zanimljiv način upozna jednu prilično vitalnu scenu.

Nezaboravnik
Srdjan Vukajlović / Srbija / 2015 / 17 min.
Umetnik Branko Lazić je svoje keramičke nezaboravnike posvetio čobanicama i čobanima sa Tare kod Zaovina, gde je kao dete, kod dede i babe provodio letnje raspuste.

Nedelja 4.12.2016. u 20h
Projekcije filmova:

Plava gajeta i sivi beton
Vladimir Perović / Crna Gora / 2015 / 30 min.
Jedna žena i jedno more. Ime joj je Vjera. Život od ribarenja, dan i noć. Neizvesnost. Došlo je novo doba…

Irenino ogledalo
Leon Rizmaul / Hrvatska / 2016 / 9 min.
“Portreti i susreti” je dokumentarna serija nastala na TV Zagreb u periodu od 1960. do 1971. Serija prikazuje život i rad najistaknutijih hrvatskih slikara, pesnika i ostalih umetnika u hrvatskom kulturnom miljeu tog doba. Više od pola veka nakon što je serija počela, autor će rekonstruisati neke epizode. Autorka scenarija Irena Vrkljan sastaje se s prošlošću.
Srpska premijera

Djeca
Denis Bojić / BiH, Republika Srpska / 2015 / 82 min.
Film beleži sudbine četiri roditelja koji su tokom rata izgubili po troje djece. Ova vanvremenska tragedija o nezamislivom roditeljskom bolu spaja sudbine četiri porodice koje veže ista sudbina. Mileva Župić u jednom danu izgubila je tri sina. Mileva Lazarević je od tri poginula sina, dvojicu izgubila u jednom danu. Ista sudbina zadesila je i Joku Milovanović. Marinko Bjelica ostao je bez dva sina i kćerke. Četiri roditelja, dvanaestero djece.Testament o okeanskom bolu predstavlja svedočenje o krvavosti rata, stradanju i rodoljubivosti jednog naroda. Ova do sada neispričana priča jedna je od najsnažnijih antiratnih poruka s područja moderne Evrope. Film koji na autentičan način dokumentuje granice ljudske izdržljivosti u epicentar stavlja roditelje koji dvadeset godina kasnije, svako na svoj način, traži smisao u životu koji je odavno prestao da bude upravo to, život.

Ulaz na sve projekcije je besplatan

Medjunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument“, održava se od 2006. godine u Vranju.
Osnovan je sa idejom da se prikažu aktuelni, zanimljivi i kvalitetni dokumentarni filmovi.
Za deset godina održano je 12 festivala, prikazano oko 160 filmova iz više od 30 zemalja.
Prvi festival je otvorio Rodrigo Morales, argentinski filmski reditelj i profesor na filmskoj akademiji u Pragu.
Na „Dokumentu“ su prikazana filmska ostvarenja mnogih značajnih autora, medju kojima su Emir Kusturica, Darko Bajić, Želimir Žilnik, Goran Radovanović, Vladimir Perović, Boris Mitić, Mila Turajlić, Mina Djukić, Željko Mirković, Ognjen Glavonić, Dragan Nikolić, Igor Bezinović, Rudi Uran, Sonja Blagojević i mnogi drugi.
U okviru festivala organizovane su i izložbe likovnih dela, koncerti domaćih i inostranih bendova, predstavljanja knjiga i časopisa o filmu… Osnovna intencija je nastaviti sa ovakvim programom, ako se ima u vidu izuzetna zainteresovanost publike i vrlo referentnih učesnika – stručnjaka iz oblasti kinematografije i kulture uopšte. Iz godine u godinu, primetan je sve veći odziv publike, i to uglavnom mladjeg uzrasta, jer festival nudi zanimljiv i raznolik program.
Uz podršku grada Vranja i dopisništva RTS-a u Vranju, “Dokument” je održavan u pozorištu „Bora Stanković“, u Galeriji Narodnog muzeja, sali Biblioteke i u Domu vojske Srbije.
Trinaesti festival održaće se pod sloganom „Prvih 10 godina“ od 2. do 4. decembra 2016. godine u sali Doma vojske Srbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Biće prikazano 13 dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.
Na ovogodišnjem festivalu jedan film će imati svetsku premijeru, a tri filma će se prvi put prikazati u Srbiji.
Osnivač i organizator „Dokumenta“ je Sladjan Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare