Prvih 65 Nišlija dobilo subvencije za prelazak na novi način grejanja

 NIŠ

                           Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski  uručila je ugovore građanima koji su ostvarili pravo na bespovratno sufinansiranje nabavke uređaja za grejanje na pelet, gas i priključenje na toplovod u okviru Konkursa za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha u gradu Nišu poreklom iz individualnih ložišta u 2021. godini. Za ove namene je Grad Niš izdvojio 6 a 12 miliona je dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Za one koji su zakasnili za ovaj konkurs ili nisu uspeli da prikupe celokupnu dokumentaciju Grad će za nedelju do dve raspisati još jedan, dodatni, konkurs kako bi što više građana dobilo sredstva za promenu načina grejanja. Ugovore je Nišlijama podelila gradonačelnica Sotirovski.

                          “Na ovaj način svi zajedno doprinećemo tome da naš grad bude čistiji a mi  živimo u čistijoj i zdarvijoj sredini.Osluškući sve one  koji govore da živimo u gradu koji ima vrlo zagađen vazduh odlučili  smo da zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine opredelimo određena sredstva i svima vama  koji ste želeli da promenite način  grejanja pomognemo tako što smo deo  tih sredstava sufinansirali i na taj način vam pomogli da pređete ili na pelet ili na gas ili na toplotnu energiju što ste i učinili”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                         Dodeli ugovora u Gradskoj kući prisustvovao je i Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

                         “Sredstva koja su opredeljena ove godine za sufinansiranje su iz zajedničkog budžeta  Ministarstva i Grada i iskreno se nadamo da će ovo biti samo jedan veliki podsticaj i   ostalim građanima kao i nama na nivou grada da možemo za  narednu godinu da planiramo značajnija sredstva za poboljšanje kvaliteta vazduha. U roku koji je predviđen konkursom pristiglo je 105  prijava. Komisija je  pregledala sve prijave  i izašla na  teren kako bi obišla građane koji su konkurisali i uverila se  da  su svi dokazi adekvatni. Na osnovu analize Komisije 65 korisnika je dobilo subvencije”, kazao je Ivan  Pavlović.

                       Za korisnike koji prelaze na pelet investicija je bila 3,7 miliona dinara, ili  90.000 po investiciji. Za prelazak na gas investicija je iznosila milion i 520 hiljada što je  80.000 po korisniku.

                       “Kao grad  izašli smo u susret potrebama onih koji su konkurisali za subvencije i omoguli smo da investiciju koja se tiče prelaska na pelet završite u narednih 45 dana, a što se tiče investicija na priključka na gas ili daljinskog grejanja za 90 dana i to su krajnji rokovi koje smo dobili od institucija”, kazao je Pavlović.

                   Jelena Ranđelović  je jedna od onih korisnika subvencija čija će porodica kuću ubuduće zagrevati  koristeći pelet.

                   “Već smo planirali da koristimo pelet za grejanje, a ovih 90.000 dinara nam puno znači kada se radi o finansijama, a sam prelazak na pelet uštediće nam i trud i vreme”, kazala je Jelana Ranđelović.

                 Dragan Janković je prešao sa drva na gas.

                  “Nadam se svemu najboljem. Subvencija mi puno znači, jer sam morao da ulažem i u novi sistem za  grejanje”, istakao je Nišlija Dragan Janković.

                  Budući da u toku  Konkursa nisu utrošena sva planirana sredstva, u toku je priprema novog konkursa za građane koji nisu bili u prilici da konkurišu. Raspisivanje novog konkursa  očekuje se do kraja ovog meseca, a ukupna raspoloživa sredstva  za ove namene iznose 12,2 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare