Prvi „Mekika fest“ u parku Svetog Save

                  NIŠ

                        Niš je dobio novu manifestaciju – „Mekika fest“, koji počinje u petak, 11. oktobra, u parku Svetog Save, a na njemu će učestvovati desetak proizvođača mekika i krofni. Svečeno otvaranje je u 20 sati, ali sve počinje kulturno-umetničkim programom u 18 sati. Manifestacija traje tri dana i zatvara se u nedelju, 13.oktobra kada će biti dodeljene nagrade najaboljim učesnicima. Organizatori ove manifestacije su  Unija pekara iz Niša zajedno sa sekcijom proizvođača mekika i proizvoda od istog testa.

                         „Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureke koji su letos održani u Nišu“, kaže Bratislav Vukadinović. „Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak, a kupuje se i tokom celog dana. Onda nam se  javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka. Mi smo pristali da im izađemo u susret, a Niš je tako dobio novu manifestaciju“.

                  Bratislav Vukadinović dodaje da će  na prvom „Mekika festu“ učestvovati desetak učesnika, a među njima će biti proizvođači mekika iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota.

                  „ Naša ideja je bila da manifestacija bude međunarodnog karaktera ali zbog brzine organizovanja gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije ne mogu da dođu. Već od iduće godine, jer planiramo da ova manifestacija bude međunarodna, očekujemo i goste iz drugih zemalja“, kaže Vukadinović.

                         Među onima koji će se pojaviti na manifestaciji je i Dragiša Pavlovski koji proizvodi mekike.

                          „Dugo se  bavim proizvodnjom mekika, a zanat sam naučio od svog oca sa kojim sada zajedno radimo“, kaže Dragiša Pavlovski. „Mekike pravimo na isti način kao i pre mnogo godine. Najbolje je da se prži na ulju, a možda je i u tome tajna“.

                          Dragiša ne zna tačno kada su mekike nastale, ni da li su „rođene“ baš u ovom kraju, ali zna  da se sada dobro prodaju.

                             Manifestacija počinje u petak svečanim otvaranjem u 20 sati. Otvoriće je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, ali program će početi već u 18 sati kulturno umetničkim programom. Pokrovitelj manifestacije je Grad  Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO „Crveni Krst“, GO „Palilula“ i „Milk Hausu“ koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare