Prvi konkursni rok  za upis studenata u prvu godinu počinje 20.juna

NIŠ

Univerzitet u Nišu je objavio zajednički konkurs za upis studenata u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih, integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija na fakultetima Univerziteta u Nišu za školsku 2022/2023. godinu.

      Prvi konkursni rok traje od 20. juna do 15. jula 2022. godine.  Prijavljivanje kandidata je  od 20. do 25. juna. Polaganje prijemnih ispita je od 27. juna do 1. jula, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi. Upis kandidata traje do 15. jula.

     Fakulteti dostavljaju Univerzitetu Izveštaj o broju upisanih studenata po studijskim programima i broju slobodnih mesta za drugi upisni rok, Izveštaj o broju upisanih studenata u okviru sprovođenja afirmativnih mera i Konačne rang-liste po studijskim programima, najkasnije do 20. jula 2022. godine do 12. časova.

     Drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti najkasnije do 31. jula.

    Drugi konkursni rok traje od 1. do 16. septembra. Prijavljivanje kandidata je od 1.do 3. septembra. Polaganje prijemnih ispita je 5, 6. i 7. septembra, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi. Upis kandidata traje do 16. septembra.

    Datume polaganja prijemnih ispita, objavljivanja rang-liste, termina žalbe, konačne rang-liste i upisa kandidata odrediće svaka visokoškolska ustanova u okviru gore pomenutih termina.

   Izbor kandidata za upis u prvu godinu osnovnih studija i integrisanih studija obavlja se prema rezultatu postignutom na prijemnom ispitu odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti i prema opštem uspehu postignutom u srednjoj školi. Rang lista se sačinjava prema ukupnom broju bodova svakog kandidata po utvrđenim merilima. Kandidat može osvojiti najviše 100 bodova.

    Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta sa numeričkim ocenama u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu, pomnožen sa 2. Po ovom osnovu kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova. Pod opštim uspehom u srednjoj školi, prilikom konkurisanja na visokoškolske ustanove iz polja umetnosti, podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu. Po ovom osnovu kandidat može steći na visokoškolskim ustanovama iz polja umetnosti najmanje 8, a najviše 20 bodova. Prosečne ocene i opšti uspeh u srednjoj školi računaju se po pravilima zaokruživanja na dve decimale.

    Na prijemnom ispitu, odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti, kandidat može steći od 0 do 60 bodova, odnosno od 0 do 80 bodova na Fakultetu umetnosti. Kandidat je položio prijemni ispit, odnosno ispit za proveru sklonosti i sposobnosti (i time stekao pravo na rangiranje radi upisa) ukoliko na prijemnom ispitu ostvari najmanje 14 bodova.

   Kandidat se može upisati u statusu studenta koji se finansira iz budžeta ukoliko se nalazi na konačnoj rang listi do broja utvrđenog za upis studenata koji se finansira iz budžeta i ako ostvari više od 50 bodova.  Kandidat se može upisati u statusu studenta koji se sam finansira ukoliko se nalazi na konačnoj rang listi do broja utvrđenog za upis studenata koji se sami finansiraju i ako ostvari najmanje 30 bodova.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare