VRTIĆ ZA STARE – PRVI I JEDNISTVENI U SRBIJI

LESKOVAC

U dvorištu Ustanove za odrasle i starije sagrađen je novi objekat namenjen dnevnom boravku starijih lica. Očekuje se da prve korisnike objekat primi juna, a do tada će biti ispunjeni svi  standardi za uvođenje nove socijalne usluge. U njemu će dnevno moći da boravi oko 60 osoba u dve smene.

Kako je objasnila direktorka Ustanove za odlasle i starije Gordana Savić, reč je o prvom objektu ovakve vrste u Srbiji, tako da nisu definisani standardi za njegov rad, i u saradnji sa nadležnim ministarstvom standardi za ovu uslugu se tek definišu.

“Uspeli smo da za ovih godinu i po dana da napravimo jedan krug, počevši od kluba gerontodomaćica, preko dnevnog boravka do Ustanove za odrasle i starije. Ovo što sada radimo je nešto što će upotpuniti celokupnu socijanu uslugu za odrasle i stare, ostalo je da se još stave radijatori i nameštaj. Sve to mora da se uradi po standardima, ali kako oni tenutno nisu utvrđeni, čekamo da prođu izbori i onda ćemo to dobiti, i nadam se da će početkom juna objekat moći da primi prve korisnike. Tada će se znati i da li ćemo morati da imamo i posebnu prostoriju za odmor, ukoliko i to bude trebalo, zamoliću lokalnu samouravu da se napravi topla veza, i da se na mestu sadašnje terase napravi prostorija za odmor, rekla je Gordana Savić.

Leskovac vrtic za stare 1
Radove na izgradnji ovog objekta, u iznosu od  7 miliona dinara, je finansirao grad Leskovac u saradnji sa Agencijom za lokalni ekonomski razvoj, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prilikom obilaska ove ustanove.

“Zahvaljujući izgradnji dnevnog boravka, ili vrtića za stare, naši najstariji sugrađani će dobiti još jednu značajnu uslugu, jer će Leskovčani svoje stare moći da ostave ovde na čuvanje, o njima će voditi računa medicinske seste, koje će im pružiti svu potrebnu negu, rekao je Cvetanović.

On je dodao da se iz budžeta grada svake godine izdvajaju značajna sredstva za pružanje pomoći u kući starim i nemoćnim sugrađanima, i da je u poslednj tri godine realizovano više projekata pomoći staračkim domaćinstvima u šta su uložena značajna sredstva.

Koliko će koštati usluga u vrtiću za stare, još uvek se ne zna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare