Prvi helikopter sleteo na helidrom UKC Niš

NIŠ

Niš je prvi u grad u Srbiji koji je dobio helidrom napravljen po svim standardima a   prva proba  helidroma Univerzitetskog kliničkog centra Niš organizovana je juče i time će početi njegovo korišćenje. On će biti na raspolaganju pacijentima kojima je neophodan prevoz helikopterom. Probno sletenje  izvršili su  vojni piloti Vojske Republike Srbije „Airbus“ helikopterom, koji se koristi za medicinski transport pacijenata, radi pripreme i maksimalnog obezbeđenja zdravstvene podrške i pružanja zdravstvenih usluga, ukoliko bude potrebe, a zbog organazacije predstojećeg evropskog takmičenja skijaša na Kopaoniku, koje će trajati od 22. do 26.februara, kazao je profesor dr Zoran Perišić i predstavnicima Vojske Srbije prisustvovao ovom događaju.

                   “Klinički centar je u prethodnom periodu izgradio, obezbedio sve potrebne dozvole i formatirao kompletan helidrom  koji je od  danas u zvaničnoj funkciji. Izabrali smo za probno sletanje helikoptera baš ovaj dan jer se od 22. do 26.februara na Kopaoniku  održava Evropsko prvenstvo u skijanju za žene i  Vojska Srbije je dobila organizaciju medeicinskog transporta u tom periodu, a UKC Niš zrinjavanje povređenih i obolelih ukoliko ih bude bilo.Proba  koju smo uradili sa Vojskom Srbije je pokazala da će sve biti u funkciji. Kao što smo mogli da vidimo sve je funkcionisalo besprekorno i ako je u trenutku sletanja helikoptera bio jak vetar”, kazao je profesor dr Zoran Perišić.

                   Pacijent koji bude na ovaj način transportovan biće odmah transportovan do ogovarajuće organizacione jedinice UKC Niš gde  će biti medicinski zbrinut.

                   “ To je tek jedan, a drugi put je da ćemo mi moći na isti način pacijente iz Niša kojima ne  možemo da pružimo, uprkos svemu onome što UKC Niš ima na svom  spisku procedura i intervencija, transportujemo prema Beogradu da bi mu se pružila pomoć tamo gde je to moguće.

                     Helidrom je izgrađen 2019.godine i sve je funkcionisalo i do sada, ali zbog  rada UKC Niš u kovid režimu nije bilo letanja na njemu.

                     “Kovid pacijenti se ne transportuju helikopterom zbog njihove bezbednosti i onogo čemu ta vrsta transporta može da ih izloži, tako da u 2020.godini nije bilo ni potrebe ta tim.Sada se ukazala potreba za tim i mi smo sada videli koliko je helidrom u funkciji”, rekao je Perišić i dodao:

                      “Ovo neće biti način transporta rezervisan za bilo koga, biće dostupan svim gradjanima kojima će biti potreban”.

                       U saradnji sa direktoratom Civilnog vazduhoplovstva lekari UKC Niš već su prošli edukaciju za pravilan i bezbedan ulazak osoblja sa pacijentom u helikopter.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare