Krkobabić posetio tri vlasotinačka sela

smart

VLASOTINCE

Ministar za brigu o selu u Vladi Srbije Milan Krkobabić posetio je danas tri vlasotinačka sela.

Najpre se obreo u Stajkovcu, poznatom po gajenju povrtarskih kulture, gde je posetio domaćinstvo Ivice Nikolića.

Zatim je bio u Orašju i obišao nekadašnji Dom kulture, koji je potpuno uništen, a nekada je njegov jedan deo koristila vlasotinačka zemljoradnička zadruga. Na kraju posete vlasotinačkoj opštini, obišao je i planinsko selo Dobroviš, gde je posetio Seosko turističko domaćinstvo Nebojše Stojičića.


Zadružni dom, kako ga i danas nazivaju meštani sela Orašja i Kukavice, izgrađen je neposredno posle Drugog svetskog rata, na inicijativu Božidara Tasića, prvoborca i to radom meštana ova dva napred navedena sela. Bilo je to značajan objekat u opštini Vlasotince, gde su se održavale mnogobrojne kulturne manifestacije. Jedno vreme bilo je i bioskopskih prikazivanja filmova. U jednom delu bila je smeštena prodavnica mešovite robe tadašnje Zemoradničke zadruge a bilo je magacinskog prostora za skladišćenje veštačkog đubriva za zadrugu. Mnogi mladi svoje brakove verifikovalo je u ovom objektu u kancelariji mesne zajednice.
Kad se sve to vremenom ,,iselilo” ostao je Zadružni dom nikome. Da, baš, tako. Niko o njemu nije vodio računa. Zadružni dom ili Dom kulture sada je slika i prilika naše nebrige. Pre nekoliko godina opština Vlasotince je za 130.000 dinara kupila ovaj objekat planirajući da ga na adekvatan način rekonstruiše i primeni potrebama meštanima sela Orašja i Kukavice.

“Ovaj objekat, koji je sada ruiniran, bio je u svojini Zemljoradničke zadruge, a opština Vlasotince pre godinu dana je ovaj objekat iz stečajnog postupka pribavila u javnoj svojini i u međuvremenu je uradila projekat za njegovu rekonstrukciju. Mi nemamo potrebna sredstva za obnovu ovog objekta, jer ona nisu baš mala, pa tako očekujemo javni poziv od nadležnog ministarstva gde ćemo se sigurno javiti i konkurisati za sredstva. Ovaj objekat je značajan što tu neposredno gravitira između 1.150 i 1.200 stanovnika iz dve mesne zajednice sela Orašja i Kukavice. Mnoge aktivnosti koje su potreba meštana ova dva sela na određeni način mogla bi da se realizuju ukoliko bi se ovaj objekat stavio u funkciju”, rekao je Bratislav Petrović, predsednik vlasotinačke opštine, upoznajući ministra Krkobabića sa temom vezanom za objekat Doma kulture u selu Orašju.

“Mi se spremamo da uskoro krenemo sa programom koji će podrazumevati stavljanje domova kulture u funkciju, kao multifunkcionalnih objekata gde ćemo na jednom mestu omogućiti određene sadržaje. Ideja nam je da, svuda imamo medicinsku zaštitu, stomatološku zaštitu, da imamo klub za mlade, klub za stare, da imamo multifunkcionalnu dvoranu za bioskopske predstave, za folklor naravno, jednostavno da na jednom mestu imamo centar svih zbivanja. Na ovu graničnu lokaciju gde imamo dva sela moramo voditi računa da radimo smisleno i da posao koji uradimo opravda svoja postojanja i da posle imaju mladi ljudi ge da se okupe. Ja ću posebno insistirati da lokalna samouprava, odnosno mesne zajednice deluju kao timovi. Mi možemo dati pare, a posle 5-6 godina kad dođemo da to tako ovako izgleda. Održavanje objekata predstavlja preuzimanje obaveza i odgovornosti, a to je da imamo adekvatno grejanje i da imamo adekavatno električno napajanje i ljude koji će to održavati. To je ozbiljan posao i mi ćemo o tome posebno razgovarati, na relaciji ministarstva i lokalne samouprave”, rekao je Krkobabić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare