Prvi festival orijentalnog plesa oduševio Nišlije

NIŠ

Niška Tvrđava sinoć je bila u znaku orijentalnog zvuka , pokreta i živopisnih kostima.  Na Letnjoj pozornici održano je gala veče Prvog internacionalnog festivala orijentalnog plesa. Nastupali su plesači iz Srbije, Nemačke, Reunion Islanda-a Argentine, Španije, Italije Južne Amerike ui Rusije. Pored trbušnih plesova različitih stilova i sa različitih podnevlja,  koji su izazivali aplauze publike igrao se tribal, boolzvood i folklorne igre.

Organizatorka festivala Marina Ajsa Rehbein, svetski poznata plesačica i organizatorka sličnih festivala u Nemačkoj u Južnoj Africi, zemljama u kojima je živela posepno je obradovala nišku publiku trbušnim plesom na muziku „ Đurđevdan“.

Za Jugpress je pre nastupa kazala da od ove gala večeri očekuje „predivno veče prepuno ljubavi , igre, uživanja , zadovoljstva , sve najlepše“.

Sobzirom da je godinama živela u Srbiji zadovoljna je što orijentalni ples ima mnogo sledbenika u Srbiji i Nišu i što je mnogo škola o škola orijentalnog plesa otvoreno u svim gradovima. Najviše ih ima u Beogradu  što je potpuno razumljivo jer je veliki grad ali ih ima i u  u Nišu a svoju umetnost pokreta pokazali su i na festivalu.

„Godinama sam živela u Nemačkoj , organizovala i tamo internacionalne festivale . Trinaest godina sam živela u Južnoafričkoj republici i tamo deset godina organizovala internacionalne festivale orijentalnog plesa. I sada je došao red na Niš“, kaže Marina.

Marina Ajsa Rehbein   kaže da je za Niš posebno emotivno vezana.

„ Niš sam vezana i volim ovaj grad jer sam u njemu završila srednju medicinsku školu. Ovde imam mnogo rodbine i pored toga činjenica je da je Niš jedan predivan grad . Nišlije su meraklije  i ja sam ubeđena da će ovaj festival trajati godinama i da je ovo samo početak jedne lepe tradicije“ , kazala je ona.

Organizaciju festivala podržala je Turistička organizacija Niša a večernji program održan je na Letnjoj pozornici Tvrđave.

„Niš ima uslove za organizaciju ovakvih festivala i to je jedan od razloga što sam ovaj grad odabrala i predložila da se u njemu održi festival. Niš ima predivnu binu , amfiteatar koji je na svetskom nivou , retko gde sam ovako dobre uslove za organizaciju festivala videla kao ovde u Nišu“, kaže Marina.

Sinoć je svoje tačke imalo preko 40 učesnika. Gledaoci su uživali u  23 tačke  a na pozive nekih igračica i sami su igrom pored mesta na kojima su sedeli. Sve je vrcalo od dobre atmosfere, živiih tonova, boja. Svoje numere su imali solo igrači, dueti, grupe. Među svetski poznatim inostranim instruktorima i izvođačima velike aplauze Nišlija dobili su Pili Rubi iz Argentine, Artemis iz Nemačke, Danisa de Paul iz Španije,Grazia Manetti iz Italije, Latifa Saadi i Benjamin sa Reuniona, dalekog ostrva u Indijskom okeanu.

Za današnji dan su predviđene radionice i za njih su pozvane sve zainteresovane Nišlijke koje vole igru i ples.

„Priželjkivala sam da se više njih odazovu ponudi da ih obučimo jer obuku dobijaju od internaconalnih zvezda , koje su došle ovde da bi imale svoje tačke ali i da bi ponudile svoje znanje i umeće . Nadam se da će sutra biti bolji odziv“ rekla je organizatorka  Marina Ajsa Rehbein, koja je u ime RAKS tima pokrenula festival.

Osim Turističke organizacije Niš  manifestaciju su podržali i pomogli agencija Med Career Germany, udruženje Avanturistička mreža iz Niša  i brojni pojedinci ivolonteri.

Festival se završava danas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare