PRVA GRUPA KRATKOROČNIH VOLONTERA MIROVNOG KORPUSA POČINJE SLUŽBU NA KOSOVU

PRIŠTINA

 

Prva grupa od šest  kratkoročnih volontera Mirovnog korpusa  završila je orijentacijsku obuku u Prištini i počinje svoju šestomesečnu volontersku službu.

 

Mirovni korpus  je započeo program na Kosovu 9-og septembra 2013 godine kada je potpisan međudržavni sporazum sa  Republikom  Kosovo, saopšteno je danas iz ambasade SAD.

 

Mirovni Korpus ima plodnu saradnju sa ljudima i Vladom Kosova. Treća grupa od 40 volontera treba da stigne juna ove godine.

Misija i koreni Mirovnog korpusa potiču od 1960 godine kada je tadašnji senator Džon F. Kenedi izazvao studente Univerziteta u Mičigenu da služe svojoj zemlji u svrhu mira s time da žive i rade u zemljama u razvoju na nivou svojih kolega. Iz tog nadahnuća izrasla je agencija federalne vlade posvećena svetskom miru i prijateljstvu.

Do današnjeg dana , tri prvobitna cilja Mirovnog korpusa ostaju ista : 1 ) da se pomogne ljudima zainteresovanih zemalja u ispunjavanju njihovih potreba za obučene muškarce i žene; 2) da pomognu u promovisanju boljeg razumevanja  Amerikanaca od strane narodu kojemu služe; 3) da pomognu u promovisanju boljeg razumevanje drugih naroda od strane Amerikanaca. Volonteri Mirovnog korpusa su posvećeni izgradnji lokalnih kapaciteta i održivom razvoju na lokalnom nivou, za razliku od tradicionalnog finansiranja razvoja.

 

Nova grupa volontera položila je danas zakletvu pred Ambasadorom SAD-a, Greg Delawijem, u ceremoniji kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalne zaštite,

Direktor Mirovnog korpusa na Kosovu  Darlene Grant i osoblje Mirovnog korpusa na Kosovu.

Sa svečanosti polaganja zakletve volonteri će zvanično započeti njihove šestomesečne službe u urbanim sredinama širom Republike Kosovo.

Volonteri će od sledeće nedelje započeti sa njihovim dužnostima širom Kosova. Svih šest će raditi na razvijanju zajednica putem lokalnih opština.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Boya
Boya
8 godine pre

Samo ce razviti centre za radikalizaciju islama, to je ono sto ostaje nakon njih istorija je pokazala.