POMOĆ STARAČKIM DOMAĆINSTVIMA U NAREDNIH OSAM MESECI

 

LESKOVAC

 

Devet gerontodomaćica pružaće besplatnu pomoć starijim i usamljenim osobama na teritoriji grada kroz projekat čija je vrednost tri miliona i  780 hiljada dinara koji finansiraju Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, grad Leskovac, ALER i Ustanova za odrasle i starije

 

Ugovori između partnera koji učestvuju u relizaciji projekta „Kroz otvorena vrata vašeg doma pomoć stiže“, grada Leskovca, Agecnije za lokalni ekonomski razvoj i Ustanove za odrasle i stare, a koji podrazumeva angažovanje gerontodomaćica u narednih osam meseci, potpisani su danas u kabinetu gradonačelnika Leskovca.

Iz budžeta grada Leskovca svake godine izdavaju se značajna sredstva za pružanje pomoći u kući starim i nemoćnim sugrađanima. U 2013. godini realizovan je projekat „Pomoć u kući starim i nepokretnim licima“ na teritorji grada, sa budžetom od 2,6 miliona dinara. Ministarstvo za rad sufinansiralo je milion 500 hiljada dinara. Preko ALER-a grad Leskovac je tokom 2014. i 2015. godine realizovao dva projekta pomoći staračkim domaćinstvima, za šta je izdvojeno skoro 7 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran cvetanović prilikom potpisivanja ugovora.

U budžetu grada za 2016. godinu za sve oblike socijalnog davanja izdvojeno 116 miliona dinara, skoro 30 miliona više nego u 2015. godini. Najveće povećanje za finansiranje projekta upravo je u oblasti socijalne zaštite. U 2015. godini za finansiranje projekta iz oblasti socijalne zaštite bilo je izdvojeno 18 miliona dinara, a ove skoro 35 miliona dinara, što je više za oko 95 procenata. Više novca planirano je i za jednokratnu pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, kao i za nabavku udžbenika za decu koja potiču iz takvih porodica. Za ove kategorije socijalnog davanja povećanje iznosi makar po jedan milion, a za potrebe narodne kuhinje opredeljeno je 10 miliona dinara, 2 miliona više nego prošle godine.

„Sve ovo radimo kao socijalno odgovorna lokalna samourava, koja je spremna da pomogne svim našim sugrađanima koji su na donjem pragu socijalne izdržljivosti, da bi prebrodili krizu“, rekao je Cvetanović.

U realizaciji ovih projekata smo se oslanjali na naše prirodne partnere, a to je Ustanova za odrasle i starije, Centar za socijalni rad i škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. okobar“. Od 2013. godine pa do sada angažovana je 41 gerontodomaćica, uslugu je dobilo oko 300 starih i nemoćnih lica. Sa Ustanovom za starje i odrasle u protekle tri godine realizovana su tri projekta, a ove godine i četvrti, ukupne vrednosti 18 miliona dinara. Tu spada povećanje energetske efikasnosti putem zamene stolarije, biće zamenjene fasade, izgrađen je dnevni boravak za odrasle i stare. U 2015. sa Centrom za socijalni rad i školom „11 oktobar“ realizovan je projekat „Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja“ – Sigurnu kuću, ukupne vrdnosti oko 3,3 miliona dinara. Školi „11 oktobar“ omogućili smo opremanje „sigurne sobe“. Agencija ima dobru saradnju i sa organizacijama civilnog društva i nevladinim oranizacijama, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga. On je dodao da će i u 2016. kao i u protekle tri godine ALER biti otvoren ne samo za gradske institucije, nego i za sve organizacije civilnog društva i nevladine organizacije u realizaciji sociohumanitarnih projeka.

U poslednje četiri godine grad Leskovac i ALER sagledali su potrebe naših sugrađana, tako da se broj korisnika u vandomskoj usluzi povećao u velikom procentu. Usluge gerontodomaćica, koje se inače plaćaju, preko ovog projekta besplatno je dobilo oko 300 korisnika, što je za njih od velikog značaja, rekla je direktorka Ustanove za odrasle i starije Gordana Savić.

 

Na poslovima gerontodomaćica angažovano je devet žena ugovorom o delu sa evidencije Nacioanlne službe za zapošljavanje filijale u Leskocu. Prednost su imale one osobe za evidncije NSZ-a koje su završile obuku za gerontodomaćice.

Gerontodomaćice će u narednih osam meseci, koliko traje projekat, obilaziti staračka domaćinstva, dnevno dva do tri korisnika. Nedeljni broj poseta po korisniku biće usklađen sa brojem zaintresovanih osoba za usluge koje one pružaju. Gerotodomaćice će za staračka domaćinstva obavljati poslove koje oni ne mogu da rade sami, kao što je nabavka namirnica, lekova, pomoć pri odlasku kod lekara, održavanju higijene, pripremanju obroka, pomoć u svakodnevnoj komunikaciji sa okolinom.

Nosilac projekta je grad Leskovac, Agencija za lokalni ekononski razvoj (ALER) je partner, a Ustanova za odrasle i starije pružalac usluga.

Sufinansijer projekta  je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Vrednost ovog projekta je tri miliona 780 hiljada dinara. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je milion 280 hiljada dinara, grad Leskovac milion 220 hiljada dinara, ALER 782 hiljade i Ustanova za odrasle i stare 502 hiljade dinara.

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare