Provala varvara u KUPEK

VRŠAC

Jedan od zaštitnih znakova Vršca grada i to onog njegovog podzemnog dela je svakako Wostok, ili ovozemaljskim imenom – Danilo Milošev. Legenda underground stripa i umetnosti i umetnik znan kao Boća, poeta i frontmen vršačkog dvojca – Tehno muda, a ujedno i Wostokov otac, gosti su 146. KUPEK-a.

 

Naši odlasci u Užice, Šabac i Vršac obezbedili su nam pregršt materijala ne samo za film, čiji trejler možete pogledati ovde (https://www.youtube.com/watch?v=7uXKLXpLpcE) , već i za pojedinačne priče o tri grada, ali i za ovu našu emisiju koja je početkom februara ušla u šestu godinu postojanja.

Ovoga puta nudimo vam sjajnog Wostoka i njegovog oca Boću, odnosno Bogdana Miloševa.

Wostok je sa ozbiljnijim bavljenjem stripa počeo relativno kasno, u tridesetim godinama, reći će nam, a kao jednu od ključnih uloga u njegovom shvatanju života odigrao je Marko Brecelj kojeg smatra najslobodnijim čovekom. Kako je Jugoslavija počela da se raspada tako je Wostok počeo da se sastavlja, a baš u to vreme raspada ostvario je sjajnu saradnju sa Naborom Devolcem čije priče je Wostok doradio docrtavši strip o čemu smo i pričali.

Kakvu ulogu je odigrao Boća kao najbolje oružje za rušenje svih stereotipa, zatim Vasko Popa, zašto je Zdenko Franjić oduševljen vršačkom underground scenom, kako i zašto je karikirao Disneya ali i strip junake uz koje su stasale brojne generacije u bivšoj Jugoslaviji, poput Zagora i Kapetana Mikija, odakle gusle u životu i dinarski zvuk u Tehno mudama…

Kupek 146 1

Kao jednu posebnu epizodu u životu Wostoka navešćemo poznanstvo sa Čovekom Vickom o kom je uradio strip, a kojeg je poznavao najviše preko njegovih facebook statusa, koji su mu i bili inspiracija. Vicko, na žalost, nije uspeo da isprati intezitet svojih emocija o čemu smo sa Wostokom i pričali.

Drugi deo emisije “okupirao” je Boća, glava, glas i brada Tehno muda. Boća nam u svojoj 87. godini otkriva svoju životnu filozofiju prepunu lascivnih detalja i kaže: “Da me nema trebalo bi me izdrkati”.

Poslušajte i kako Boća čita svoju poeziju pod nazivom: “Guslama protiv nezdrave hrane” i oslobodite se stresa uz ovaj 146. KUPEK (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-146-wostok-i-bo%C4%87a/). Dozvolite ovim varvarima da provale u vaš um. A naslov ove epizode odaberite sami, u zavisnosti od vašeg odnosa prema lascivnim, odnosno eksplicitnim rečima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare