Protesti vlasotinačkih radnika

VLASOTINCE

Umesto da su, danas u ponedeljak, na svojim radnim mestima i u fabričkim halama, stotinak radnika nekada veoma uspešnih društvenih preduzeća poput ,,Beska”, ,Miloša Dimanića”, ,,Reteksa”, Vinarske ,,Podrumi”, ,,Sinteksa”, ,,Pozamanterije” , ,,Trikotaže” , GP ,,Crna Trava” po drugi put su se okupili na platou ispred zgrade opštine Vlasotince da iskažu svoj protest zbog toga što još nisu uspeli da dobiju svoje neisplaćene zarade iako najveći broj njih ima pravosnažne sudske presude.

Nezadovoljni su, kako nam rekoše, što višegodišnji problem naplate neizvršenih sudskih presuda nikako ne mogu da realizuju.

Zaključili su da njihov problem nikoga ne interesuje i zato su odlučili da se svakog ponedeljka, tačno u podne, okupljaju na platou ispred zgrade opštine Vlasotince kako bi mirnim protestom i bez upliva politike, bar, tako skrenuli pažnju javnosti na svoje dugogodišnje probleme.


Slobodan Vukašinović kao diplomirani inženjer za preradu drveta radio je u vlasotinačkom ,,Besku” i kaže da ne može ni posle 15 godina da naplati svoje zarade iako ima pravosnažnu sudsku presudu.

“Više od 15 godina čekam da naplatim svoje zarade, a tako nešto isto zadesilo je i moju suprugu koja je radila u ,,Trikotaži”; kaže Vukašinović.

Neki od okupljenih radnika kažu da imaju mnogo primedbi na rad nadležnog suda, kao i na same advokate, a ,inače, kažu, potražuju između 24 – 30 plata u iznosu od najmanje u proseku po 600.000 dinara po radniku, i da su pravosnažne sudske odluke donete još pre 7-8 godina.

“Iako imamo pravosnažne sudske odluke u svojim rukama već 7-8 godina nikako da dođemo do mukom zarađenih svojih para. Suđenja se odlažu u nedogled, na poslednjem suđenju koje je trebalo da bude održano 23.januara nije došao javni pravobranilac pa je samo suđenje odloženo a novo zakazano za 4.mart. Do tada svakog ponedeljka bićemo tačno u podne na platou ispred zgrade opštine u centru Vlasotinca kako bi smo, bar, javnosti iskazali svoje nezadovoljstvo. Ukoliko 4.marta ne bude rešen naš problem, spremni smo da idemo do kraja u ostvarivanju svojih prava, jer ovako više ne ide. Obraćali smo se nekim nadležnim državnim institucijama, ali odgovore nismo dobijali”, kaže Blagoje Đorđević koji je radio u tekstilnoj firmi ,,Trikotaža”.
Građevinsko preduzeće ,,Crna Trava” bilo je do pre petnaestak godina istinski bastion pravog graditenjstva i ova firma je u svom petodecenijskom postojanju izgradila mnoge kapitalne objekte kako u zemlji tako i van granica naše zemlje.

Od ove firme ostala je samo upravna zgrada u samom centru Vlasotinca da lepotom svoje arhitekture podseća Vlasotinčane na zlatne dane ove poznate građevinske firme koja je u jednom periodu imala blizu hiljadu radnika.

“U građevinskom preduzeću ,,Crna Trava” sa mojim pokojnim suprugom zajedno smo radili više od 60 godina. Bili smo terenski radnici, a zna se kako je vraški težak terenski život. Imamo pravosnažne presude ali nikako ne možemo da naplatimo svoje zarade, mada su neki to uspeli da ostvare. Svu nesreću ove nemoći osetila su i moja ćerka i sin”, sa puno emocijama svoje muke iznela je Zorica Spasić, koja je preko 30 godina radila u ovoj poznatoj građevinskoj firmi.
Za Zorana Davinića, advokata jednom broju radnika nema dileme da je za sve kriva država.

“Ova današnja vlast ne želi da reši ovaj problem, iako se obavezala donetom Uredbom od pre sedam godina da će se izvršiti isplata svim radnicima koji imaju presudu u svoju korist. I, zato, dok se ne promeni ova sadašnja vlast neće biti namireni radnici “, kaže ovaj poznati vlasotinački advokat.
Sagledavajući sve muke koje su snašle vlasotinačke radnike nekadašnjih poznatih i uspešnih društvenih preduzeća, zaključak je da je bio u pravu američki ekonomista, Milton Fridman (1912-2006) dobitnik 1976.godine Nobelove nagrade koji je rekao da:

“Jedino Vlada može savršeno dobro mastilo da stavi na savršeno dobar papir i da tu savršenu kombinaciju obezvredi -.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare