PROTESTI U PREŠEVU ZBOG UDŽBENIKA

PREŠEVO

U organizaciji Nacionalnog saveta Albanaca danas su u Preševu održani protesti na kojima je zatraženo  od Vlkade Srbije „Oslobadjanje“ udžbenika sa Kosova  koji se više od šest meseci nalaze na carinskom  terminalu.

P2180555

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa je rekao danas da se radi o mirnim protestima na kojima Albanci traže da se , kako je  rekao „100.000 udžbenika“  koji su donacija Ministarstva prosvete Kosova  za učenike osnovnih škola u Preševskoj dolini  „oslobode „ iz kamiona u kojima se nalaze više od pet meseci na carinkosm terminalu u Preševu.

„Mi smo ove zahteve upućivali Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete u Beogradu više puta ali udžbenici su još uvek na carinskom terminalu“, rekao je Mustafa koji je dodao da Albanci nikada neće odustati od zahteva da se školuju na svom jeziku .

Na pitanje GUGpressa zašto se ovaj protest organizuje tek  posle pet meseci  Mustafa je rekao da  su u znak upozorenja ranije organizovane obustave izvodjenja nastave na jedan sat i na jedan dan u školama koje pohadjaju albanska deca.

„MI tražimo smao ono na šta imaju pravo Srbi na Kosovu kojima je dozvoljeno da koriste udžbenike u školama na srpskom i iz Srbije“, rekao je Mustafa .

 

 

P2180557

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je rekao da su udžbenici sa Kosova legalno ušli u Srbiju.

„Nacionalni savet Albanaca je još u junu prošle godine dostavio Ministarstvu prosvete Republike Srbije zvanični zahtev za ulazak ovih udžbenika sa Kosova a taj zahtev je krajem juna bio kod ministra Srdjana Verbića na stolu“, rekao je Arifi.

On je doda da je Vlada Srbije dozvolila da ovi udžbenici udju u Srbiju sa Kosova 9. septembra prošle godine.

„Ako Srbija želi da udje u Evropsku Uniju svakako mora da poštuje prava  nacionalnih manjina koje žive u njoj“, rekao je Arifi koji se založio za ista prava Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medvedji u oblasti obrazovanja koja imaju Srbi na Kosovu.

Na pitanje novinara JUGpressa da li albanski lideri sa juga Srbije imaju  saznanja da se  o ovim udžbenicima  razgovaralo i u Briselu u okviru dijaloga Beograda

I Prištine , Arifi je oidgovorio da se „razgovaralo u Briselu“ ali i da su „pre dva meseca  ministri prosvete Kosova i Srbije o ovome razgovarali u Dubrovniku „ i da se očekuje da problem sa knjigama „uskoro bude rešen“.

 

Arifi je rekao i da , i pored više zahteva, nikakav zvanični odgovor nije stigao Nacionalnom savetu Albanaca zašto su udžbenici sa Kosova sporni.

Na pitanje JUGpressa da li bi  predsednici opština Bujanovca i Preševo, koji su  doktorirali, mogli i sami da pomognu obrazovanju albanske dece na maternjem jeziku pišući udžbenike za škole , Arifi i Mustafa su rekli da „nema potrebe pisati nešto što već postoji“.

P2180558

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu upozorio je da može doći do povećanja napetosti u Preševskoj dolini i pozvao vlade Kosova i Albannije, NATO i medjunarodnu zajednicu da se posebno angažuju oko ove tri opštine u kojima se, dodao je „situacija po Albance pogoršava“ .

Na pitanje JUGpressa kako objašnjavaju to što su u današnjim protestima učestvovale samo tri partije koje deluju medju Albancima, Demokratska partija Albanaca , čiji je predsednik Ragmi Mustafa, Demokratska partija , koju7 predvodi Nagip Arifi i Pokret za demokratski progres Jonuza Musliuaa ali ne i Partija demokratskog delovanja Rize Halimija, Demokratska unija doline Skendera Destanija i Demokratska unija Albanaca  Rahmija Zulfia, kao ni novoformirana Nova partija , Arifi je rekao „svi  imamo isti zahtrev povodom udžbenika  adanas je došao ko je mogao“.

Na protestima je, po zajedničkoj proceni albanskih i srpkih novinara koji su ih pratili, učestvovalo oko 200 osoba.

Mladi su nosili desetak albanskih zahtevao kao i parole koje su se ticale prava na obrazovanje i knjiga na albanskom jeziku, koje su bile ispisane na albanskom i engleskom.

 

Presevo udbenici Presevo protesti udzbenici 1 P2180556 P2180544 P2180541 P2180540 presevo udzbenici

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare