Protesti u Donjoj Jajini zbog deponije: Dovoze nam pored sela i medicinski otpad

LESKOVA

Deo meštana sela Dojnja Jajina koje se nalazi pored samog Leskovca zbog toga što, kako su rekli , Javno komunalno preduzće “Komunalac” na postojeću deponiju čvrstog otpada dovozi medicinski otpad, staklenu vunu i druge vrste oapsnih materija.


Deponija se nalazi pored samog sela a ogorčeni meštani su nam rekli da je ovo peti protest, da su se žalili lokalnoj vlasti i gradonačelniku kao i ministru ekologije Goranu Trivanu ali da niko ništa do sada nije uradio.

Najvaljuju organizovanej straža pored deponije kao i blokadu puta Leskovac-Vučje ukoliko se situacija sa deponijkom ne reši vrlo brzo, traže da “Komunlac” prestane da dovozi medicinski i drugi otpad pored njihovih kuća.

Ovo je peti put da izlazimo, muka nas je naterala“, kaže član Saveta mesne zajednice Jovan Janjić.

„ Više me je i sramota da prijavljujemo ove skupove, ništa se preduzima, samo se đubre puni i puni i puni… To je katastrofa! Gore imate 11 kamiona staklene vune i to u balama“, priča ogorčeno Janjić.

Kaže da su „dolazili i slikali se ovde pre dva meseca“ i da je tad i očišćen prilaz deponiji.

„Sada je ješ gora situacija. Kažu da se mi bavimo politikom, međutim ovo nema veze sa politikom. Neka dođu bez nas, neka se uvere, mi ovde nemamo života. Ovde otpad doteruje čitav grad, „Komunalac“ najviše. Vidim da je pojačana kontrola komunalne policije, ali džabe. Dođe „Komunalac“ i prosipa sve iz kamiona ili traktora. Doterali su i katetere i drugi medicinski otpad“, objašnjava Janjić.

Ova mesna zajednica je imala ugovor sa loklanim vlastima u Leskovcu o odlaganju gradjevinskog otpada.

Ugovor, napravljen 2014. Godine je predvidjao da grad, zauzvrat , u ovom selu reši neke infrastrukturne probleme ali, do danas to nije uradjeno, kažu meštani.

Janjić kaže da je samo predsedniku Mesne zajednice, koji je iz SNS, do kuće nasipan put. Tvrde i da su tražili razgovor sa gradonačelnikom Leskovca ali da ovaj nije hteo da ih primi.

” Za deset dana je 2020. godina, tako da više nema pravnog osnova da ovde bude deponija”, rekao je danas odbornik u Skupštini grada Živojin Stefanović.

” Tačno je da je mesna zajednica 2014. godine zaključila ugovor, ali za građevinski šut, što znači otpad crepa, betona, cigli… Nakon toga, dok je to vodila MZ i dok su tu poslovala dva stražara koje je grad plaćao i što nije sporno, aktuelni gradonačelnik Goran Cvetanović je potpisao taj ugovor kome je važnost istekla. Međutim, njemu i nama nanose nesreću njegovi saradnici, pre svega JKP „Komunalac“, jer je počelo da ovde izvozi sve i svašta, umesto da to dogovori sa PWW i da sve ovo ide na regionalnu deponiju. Leskovac je jedini grad na jugu Srbije koji ima regionalnu deponiju i ovo treba tamo da ide, ali se ovima ne isplati da to voze tamo, jer do tamo imaju 11 kilometara, a dovde samo 1,5 kilometar. Da su poštovali ugovor i da se ovde dovozi samo šut, ova deponija bi bila dovoljna za narednih sto godina imajući u vidu koliko se ovde grade novi objekti… Ovde je na sceni nepoštovanje osnovnih ekoloških postulata i propisa i zato insistiramo da se ovo pod hitno zatvori. Ja sam kao odbornik predložio da se izdvoje sredstva da se ovo najpre sanira, poseje trava i da opet bude jajinska utrina, a mi ćemo sami nakon toga obezbediti i zasaditi sadnice i da se zaštite ova i naredna bara. Ovde su Leskovčani dolazili na izlet, lovili ribe i ovo je grehota i sramota. Drugo, Jajina ima vodosnabdevanje iz gradske mreže i onog dana kada 24 sata nije bilo vode svi naši bunari su bili praktično zagađeni, jer je sliv ka Veternici odavde. Mislim da grad ima uslova da ovo deponuje u Željkovac i da će na taj način i vladajuća partija dobiti podršku građana Leskovca. Nije za podcenjivanje 1001 birač u Jajini! Pozivamo gradonačelnika da primi delegaciju, ali da to ne bude delegacija njegovog dela saveta MZ. Oni su članovi SNS-a i sinoć su išli da ubeđuju ljude da ne dođu na ovaj protest, jer je on, navodno, protiv vlasti. Nismo mi ni protiv ni za vlast. Ovo nema veze sa politikom, ja ovde nisam kao političar, nego kao žitelj Jajine”, rekao je Stefanović.

Na pitranje šta se možem očekivati sutra na sednici Skupštine grada. Stefanović je rekao ” Sutra nemate šta da očekujete. Budžet je prošao, ne možemo ići na rebalans, jer za desetak dana treba da počne primena tog budžeta. Mi očekujemo da aktuelni organi vlasti, kao što su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, leskovačka ekološka inspekcija, leskovačka komunalna inspekcija, regionalna ekološka inspekcija postupe i ovde zabrane izvoz ovakve vrste deponovanja. Mi za deset dana ne možemo zabraniti deponovanje šuta, ali to ćemo lako rešiti. To je naš jedini zahtev, da se od danas ovde više ne dovozi. A ako hoće Jajinčani, ja sam spreman da pomognem da svakog dana ovde dežuramo i da niko ne prođe. Ja imam jedno traktorče, od pokojnog Ratka, dovešću ga tu i niko ne može da prođe. Ja sam spreman na to, ali mnogi moji Jajinčani ne smeju da dođu. Ja sam zamolio sve koji su u radnom odnosu da danas ne dolaze, jer će ih odmah otpustiti, jer je takva trenutna politička situacija i u Leskovcu i u Srbiji”, rekao je Stefanović.

Kada kažete da sve ovo treba da se vozi na deponiju Željkovac, a ta deponija nije za medicinski otpad, kako to mislite da se izveden pitamo Strefanovića.

” Pa ako nije za Željkovac, kako to da je za Jajinčane? Stradajte Jajinčani! Medicinski otpad je zabranjen da se odvozi i nekoliko naših odbornika je govorilo o tome da se taj otpad dovozi na Željkovac. Ali onda se dešava šta? U Željkovac je zabranjeno gde je registrovana deponija, a u Jajini je slobodno… Ja se zalažem i da se u Željkovac ne vozi ono što je zabranjeno, tamo je 80% dozvoljeno, ali nije dozvoljeno ovde. Zato je i donet plan da se širi Željkovac, pa izvolite tamo. Ako ovo zatvorimo tako što ćemo da dežuramo po dvojica trojica, gradska vlada će morati da otvori neku drugu deponiju. Zato i preporučujem gradonačelniku da svoje službe natera da rade po propisu i neće biti problema”, rekao je Stefanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare