Protesti i blokade u Srbiji

BEOGRAD-ČAČAK-LOZNICA-VALJEVO

Pokreti i organizacije udruženi protiv eksploatacije litijuma organizovali su danas širom Srbije proteste i blokade saobraćajnica koje je predsednik Srbije Aleksndar Vučić nazvao “političkom igrom”, okupljenja su protekla bez uniformisane policije, a jedna žena povređena je pri pokušaju vozača u Preljini kod Čačka da probije blokadu.

U Brezjaku kod Valjeva blokiran je put Loznica – Valjevo, a sa tog skupa jedan od vođa ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da agonija mora prestati i da će protesti biti nastavljeni dok “Rio Tinto” ne ode iz Srbije.

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ je izjavila da korporacija “Rio Tinto” ne prestaje sa pokušajima da otkupljuje imanja na tom području kako bi “napravili sveobuhvat“ za rudnik i postrojenja za preradu. Po njenim rečima, otkupljeno je ukupno 148 hektara”.

“Ostatak ne mogu da kupe, ljudi ne daju. Najveći problem je što dezinformacije idu i iz vrha države, ali i iz kompanije Rio Sava“, rekla je Petković.

Predsedni Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da „nikakvih pomeranja, nikakvih novih akcija i delovanja Rio Tinta u budućnosti neće biti dok o tome sami između sebe ne budemo na bilo koji način razgovarali”.

A kada će to biti, daleko je to vreme, pošto nikakve studije nismo dobili“, rekao je ranije danas Vučić u kasarni Rastko Nemanjić u Pančevu, na prestavljanuu protivoklopnog sistema „kornet“.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas u Čačku da je taj protest odgovor na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će projekat Rio Tinto biti nastavljen i da idući vikend počinje zajednička borba.

Zelenović je rekao da je došao na protest u Čačak, pošto su se u zeleno-levom bloku dogovorili da se rasporede po mestima blokada i da već sledećeg vikenda kreće zajednička borba.

Tokom blokade Ibarske magistrale ispod mosta kod Preljine, na ulasku na autoput Miloš Veliki dogodio se incident kada je jednu ženu, učesnicu protesta, automobilom povredio vozač koji je pokušao da se probije kroz masu.

Ženi je ukazana pomoć, a situacija je bila na ivici indidenta i tuče jer su, kako je javio reporter N1, vozaču okupljeni bacili ključeve i telefon kad je neke od njih pokušao da snima.

Tokom protestnog okupljanja Beogradu policija je legitimisal okupljene, a privedena je državljanka Kanade Jovana Petrović, koja je bila među građanima koju su prethodno blokirali autoput na 15 minuta, jer nije imala ličnu kartu Srbije.

Ona je policiji pokazala ličnu kartu Kanade, a kod sebe nije imala pasoš, pa je policijskim automobilom odvedena u Policijsku stanicu Novi Beograd, javio je reporter FoNeta.

Novosađani su blokirali ulicu kod Futoške pijace, potom krenuli u protestnu šetnju, a protest je završen kod Pozorišnog.

Novosadski aktivista Miran Pogačar pozvao je sugrađane da sledeće nedelje odu na protest u Loznicu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare