Protest zbog skrnavljenja spomemika Bakiji Bakiću

VRANJE

Članovi društva „Bakija Bakić“  u Vranju i žitelji Gornje Čaršije, naselja gde je spomenik podignut , danas su se  okupili u znak protesta zbog skrnavljenja spomenika majstora trube.

Spomenik Bakiji Bakiću, koji je svojim okrestrom i trubom proslavio Vranje, oskrnavljen je u noći između ponedeljka i utorka tako što je odsečen donji deo istrumenta. Pretpostavlja se da je to urađeno bonsekom, ali je čudno da niko od žitelja tog dela grada nije ništa čuo.

Nisu zabeležile ni kamere kladionica koje se nalaze u blizini, jer ne hvataju taj ugao, kažu stanovnici Gornje Čaršije jednog od najstarijih naselja u Vranju.

„Skrnavljenje spomenika je vandalizam, koji možda ima i političku pozadinu. To je pokušaj da se udari na zdrav odnos, da se naruši mir između građana Vranja, između Roma i ostalih nacionalnih zajednica“, kaže predsednik društva „Bakija Bakić“, Zoran Asanović .

On je apelovao na nadležne organe da što pre pronađu  počinioce i  adekvatno ih kazne, kako ubuduće ne bi bilo ovakvih slučajeva.

„Bakija je bio jedan od najeminentnijih trubača na ovim prostorima, dobitnik brojnih prestižnih nagrada, majstor trube u Guči koji je svojim istrumentom uveseljavao ne samo Vranjance  nego i ljude van granica Srbije. On je održavao tradiciju meraka i sevdaha u našem gradu i mala je verovatnoća da će iko moći da ga prevaziđe“, smatra Asanović.

Spomenik je podignut 16.oktobra 2006. godine na dan smrti velikog majstora trube, na inicijativu tadašnjeg prvog čoveka Vranja, Miroljuba Stojčića. Odluka je bila da se on postavi u gornjoj Čaršiji odakle Bakija i potiče usred romske mahale, kako bi se izrazila zahvalnost velikom umetniku i trubaču. Delo je vajara Stanimira Pavlovića.

Stojčić podseća da kompozicije i dela koje je ostavio iza sebe, govore koliki je Bakija bio majstor .

„Svi su sa oduševljenjem prihvatili ideju da se Bakiji podigne spomenik. Napravljen je sredstvima donatora. To  govori da je Bakija zaista kao čovek bio jedna vranjska veličina. I nismo ni mogli da sanjamo da će se ovo desiti. Moje je veliko žaljenje i čuđenje što je do toga došlo, da neko na drzak i nepristojan način iseče i odnese deo Bakijine trube. To je presedan“, kazao je Stojčić.

On je u svojstvu predsednika Komisije za spomenike, nazive ulica i zaštitu kulturnog nasleđa grada Vranja, dodao da ovo nije prvi put i da odavde šalju apel nadležnim institucijama da pokrenu celovitu akciju da se ovo više ne dešava na prostoru grada Vranja.

Stojčić kaže da sada treba videti da li postoji mogućnost da šteta bude sanirana i da se ponovo postavi taj deo trube.

 U znak protesta  kompozicijom, koju je svojevremeno sa mesta gde se nalazi spomenik u Gornjoj Čaršiji svirao Bakija, poslata je poruka u smislu šire borbe za očuvanje kulturnog nasleđa grada Vranja. Kompoziciju „Neka cvatu bele ruže“ na trubi je izveo Bakijin unuk, Nenad Mladenović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare