Protest Srba na Bistričkom mostu

KOSOVSKA MITROVICA

Preko hiljadu građana učestvovalo je danas u protestu kod Bistričkog mosta, koji se nalazi na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, zatraživši povlačenje svih specijalnih jedinica Kosovske policije sa Severa. Danas je pokrenuta peticija sa istim zahtevom, koja će se narednih dana potpisivati širom Severa, a koju će nakon toga predati policiji.

Na Bistričkom mostu se od decembra prošle godine nalazi punkt specijalne kosovske policije, gde je pre dva dana ranjen Srbin iz Žerovnice M. J. Sada je već praktično potvrđeno da je na njega, kako se sumnjiči, pucao pripadnik ove jedinice, premda je policija početno demantovala svoju umešanost u incident. Policijski inspektorat Kosova suspendovao je četvoricu policajaca i odredio im 48-časovno zadržavanje, a jedan od njih se tereti i za ubistvo u pokušaju.

Građani su se danas organizovano uputili ka ovom mostu, a njih je predvodila porodica ranjenog Srbina, uz čelnike Srpske liste.

„Idite odavde“, „Ovde vam nije mesto“, „Evropo, pucaju po nama“, „Stefan, Miloš, Miljan, Milan, ko je sledeći“, ovo su poruke na transparentima koje su nosile žene na početku kolone, koja se kretala prema jedinici specijalne policije na mostu.

Dva policijska kordona bila su postavljena ispred njih, jedan slabiji koji su građani probili, praktično bez incidenta, i sledeći koji su činili specijalci sa dugim cevima, stacionirani ispred samog Bistričkog mosta, gde su građani neposredno i zaustavljeni.

U razgovoru sa policajcima iz prvog kordona, supruga M.J. zahtevala je da je puste do tačne lokacije na kojoj je pucano u njenog supruga. Više puta je naglašavala da je njen suprug nevin, da je privržen porodici, što je prethodno navela i u samoj najavi ovog protesta na svojoj privatnoj Fejsbuk stranici.

Raspravi sa policajcima pridružili su se potom i čelnici Srpske liste, takođe sa zahtevom da se učesnici protesta puste dalje. Naglasili su da je je u pitanju miran protest građana, da nisu došli u nameri da nekog povrede, uz opasku kao što je to uradila policija.

Sa druge strane, policajci su odgovarali da oni samo izvršavaju naređenja, te da im je naređeno da kolonu zaustave na najmanje 300 metara od samih položaja ove specijalne jedinice.

Uz reči „Mi idemo, pa vi pucajte“, supruga povređenog M.J. je praktično povela kolonu preko prvog kordona.

U ovom kordonu bilo je deset policajaca, koji nisu bili u opremi specijalne policije, kao što je to bio drugi kordon, postavljen neposredno pre Bistričkog mosta, iz pravca Kosovske Mitrovice.

Ali i sa druge strane mosta, nalazila se još jedna kolona građana, koji su došli iz pravca leposavićke opštine, te su i oni zaustavljeni na isti način.

Ceo ovaj događaj protekao je mirno, a završen je oko sat i po vremena kasnije, neposredno nakon što je prvih nekoliko desetina građana na licu mestapotpisalo peticiju.

Za vreme trajanja protesta, saobraćaj na ovoj deonici bio je zaustavljen dok je nekoliko patrola KFOR-a i EULEX-a pratilo situaciju, uključujući i helikopter iz vazduha.

U međuvremenu nižu se pre svega međunarodne i srpske reakcije i osude upucavanja meštanina iz Žerovnice.

Iz Prištine, za sada je osuda stigla samo od ministarke pravde i to tek nakon što joj je na konferenciji za medije posle današnje sednice vlade u Prištini, novinarka Kim radija postavila konkretno pitanje.

Sa druge strane, na samoj sednici vlade, javlja isti medij, nije bilo ni reči o incidentu na Bistričkom mostu.

Reakcija za sada izostaje čak i od danima veoma aktivnog šefa kabineta Vjose Osmani kada su u pitanju dešavanja na Severu i u vezi sa Severom, ali kroz prizmu njegovih teških kritika na račun Srbije.

„Glup kao noć“, poslednja je izjava na Tviteru Bljerima Velje, na račun srpskog ministra spoljnih poslova, dok mu spočitava nastup za jednu srpsku televiziju, uključujući i pitanje unutar srpske političke scene.

Reagovao je kosovski ogranak YIHR-a. Jasno kršenje prava na život i bezbednost, naveli su.

Izvor

 KoSSev

Foto: screenshot

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare