Protest “Novinari protiv fantoma” u Beogradu i Nišu

BEOGRAD-NIŠ

(Danas)

Nekoliko stotina novinara i građana okupilo se večeras na protestu ispred zgrade Vlade Srbije pod nazivom „Novinari protiv fantoma“, zbog pritisaka na novinare televizije N1.

U dvorište televizije N1 u ponedeljak uveče, dvojica maskiranih muškaraca ubacili oko 500 letaka, na kojima je pisalo „Republika Srbija – doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Pored brojnih medijskih radnika, ispred Vlade na protestu na koji je pozvala Grupa za slobodu medija večeras je bilo i građana koji su došli da podrže novinare. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo “Ovaj režim ne valja, zarobljeni su mediji i država”, i “Vučićeva propagandna mašinerija”, sa logoima televizija sa nacionalnim frekvencijama i tabloida.

Na protestu je bio i direktor beogradskog programa N1 Jugoslav Ćosić, kao i više novinara i voditelja te televizije.

Okupljenima se prva obratila novinarka Tamara Spaić, koja je poručila da televizija N1 radi radi posao koji bi trebalo da radi javni servis. Ona je istakla da okupljeni žele da znaju ko su fantomi koji su napali N1 i pobacali letke.

– Tužilaštvo i policija da se probude iz dubokog sna i da počnu da rade svoj posao. Čestitam N1 i svom kolegi i prijatelju Vuku Cvijiću nagradu Dušan Bogavac za etiku i novinarsku hrabrost. Višestruko su je zaslužili – istakla je Spaić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da živimo u društvu u kome nema slobode medija, te da su to konačno videli i ljudi iz Evropske unije.

– Ako Srbija želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije i da ostavi novinare da na miru rade svoj posao – naglasio je Bodrožić.

Novinar Slobodan Georgiev istakao je da se ne bi znalo šta se dešava u Srbiji da nema N1 televizije. On je poručio da je ono što se dogodilo u ponedeljak ispred zgrade pomenute televizije samo spoljna manifestacija, te da su pritisci mnogo gori i da traju sve vreme.

Novinari su posle njegovog obraćanja podigli svoje legitimacije kako bi pokazali da neće odustati od borbe da slobodno rade svoj posao, čime je protest završen.

Protest “Novinari protiv fantoma” održani i u Nišu

Nekoliko desetina novinara večeras je u Nišu podržalo beogradski protest pod nazivom „Novinari protiv fantoma“, čiji su povod napad, pritisci i zastrašivanja novinara Televizije N1.

U protesnom okupljanju u niškom Media reform centru učestvovali su i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija i opozicionih stranaka, kao i građani.

– Aktuelna, a i svaka druga vlast, trebalo bi da snose političku odgovornost za gušenje slobode informisanja i profesionalnih medija, a njeni pripadnici koji to čine- i krivičnu. Ali, velika odgovornost je i na samoj profesiji i esanfu, koji nisu dovoljno uporni, organizovani i efikasni u borbi protiv takvih pritisaka, a za interese profesije- rekla je Zorica Miladinović, dopisnica dnevnog lista Danas iz Niša.

Ona je upitala da li je moguće da u Srbiji jednog dana ne izađu dnevne novine ili elektronski mediji ne emituju program zbog gušenja medijskih sloboda i novinarske profesije, i odgovorila negativno.

– Većina onih koji rade novinarski posao u Srbiji “ćuti i trpi” zarad nekog radnog mesta, malih plata i sitnih privilegija. Utoliko je odgovornost nas, novinara koji to ne činimo, veća. Naše je da i dalje ne ćutimo, da budemo čuvari vatre i da onima koji ćute pokažemo kako se ovom profesijom treba baviti i kako se ona treba da se brani- rekla je Miladinović.

Gordana Bjeletić, urednica internet portal Južne vesti, kazala je da je do sada bilo mnogo napada na novinare, ali da je bacanje 500 letaka na Televiziju N1 najopasniji od svih jer se “vidi veliki nivo organizacije”.

– Za nas kao novinare, ali i za državu je jako bitno da se sazna ko stoji iza jedne ovakve akcije, kako bi znali da li su i novinari i građani bezbedni- kazala je ona.

Novinarka niškog City radija Ivana Petrović je takođe ocenila da bacanje ovih letaka u toku noći “nije akt usmljenog ludaka, već organizovana akcija, pošto je letke trebalo odštampati, dopremiti i baciti”.

Ona je podsetila i da je Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, u kojoj on i supruga umalo nisu izgoreli, kao i da je ove godine bilo 97 različitih napada na novinare.

Petrović je dodala da svako civilizovano i demokratsko društvo brani svoje medije, a da je srpsko društvo anemično, apatično i nezainteresovano.

– Moramo da ga animiramo na akciju, ne smemo pristati na ovaj živi pesak u koji svakodnevno tonemo- rekla je ona.

Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava i član Saveta za štampu, ocenio je da je pred medijima, nevladinim sektorom i građanima “duga i teška borba” za slobodu informisanja i profesionalne medije i pozvao novinare na novo okupljanje na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima 2. novembra.

Danijel Dašić, programski direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ocenio je da današnje vreme u Srbiji podseća na 30.te godine prošlog veka, kada je vladalo pravilo: jedan narod, jedna partija, jedan vođa.

– Mic po mic, mi gubimo delove zdravog društva. Ukoliko nestane ovaj jedini veliki slobodni medij u Srbiji, nećemo znati šta se dešava i ko je sledeći- kazao je on.

Na protestu su govorili i asistent na departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta Velibor Petković i potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković.

(Fotografija: N1)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare