Protest Inicijative u Zagrebu protiv spomenika Franji Tuđmanu

ZAGREB

Protest Inicijative u Zagrebu zbog postavljanja spomenika Franji Tuđmanu
Na Međunarodni dan ljudskih prava Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) u Hrvatskoj protestovala je protiv postavljanja spomenika nekadašnjem hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Inicijativa podseća da je Franjo Tuđman tokom poslednje decenije 20. veka bio simbol delovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava, kao i da je zaslužan za uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrednostima suprotnim ljudskim pravima. Delovanje Tuđmana obeleženo je i nizom ratnih zločina i masovnim kršenjima ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama.

Inicijativa podseća i da je Tuđman prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je odgovoran za agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.
Alternativno rešenje Inicijative za spomenik Tuđmanu
Podsetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj prethodno je predstavila sopstveni predlog izgleda spomenika, kao alternativu konkursu za idejno rešenje spomenika Tuđmanu koji je organizovao Grad Zagreb, a u kome se navodi da je Franjo Tuđman svojim likom i delom obeležio hrvatsku istoriju.

Inicijativa u Hrvatskoj navodi da Franjo Tuđman predstavlja vrednosti koje se ne smeju prenositi sadašnjim i budućim generacijama, kao i da su one suprotne izgradnji uređenog društva.

“Tuđmanov lik prikazan na konju koji umesto nogu i kopita ima zaobljeno postolje simboliše mogućnost kretanja isključivo napred-nazad, što onemogućava napredak u prostoru. Konj nije samo nosilac figure Tuđmana, već i biće sa izraženim osećanjima, u ovom slučaju zgroženosti i straha”, navodi se u opisu pobedničkog rešenja alternativnog konkursa za spomenik Tuđmanu, koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare