Javna rasprava o budžetu: Svi su tu samo građana nema

LESKOVAC

U skupštinskoj sali grada Leskovca održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2019. godinu u prisustvu šefova i službenika javne uprave, direktora javnih i republičkih preduzeća i institucija ali ne i građana.

 Predlog budžeta obrazložio je gradonačelnik Goran Cvetanović rekavši da je on nastao kao sinteza mnogih zahteva i predloga koji su kandidovani od strane mnogih institucija kulture, ustanova predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja, mesnih zajednica, udruženja građana, omladinskih grupa, javnokomunalnih preduzeća i svih korisnika budžeta grada.

„Trudili smo se da potpuno ravnomerno sagledamo kako različite sfere društvenog života, tako i najveću efikasnost i dobrobit u realizaciji programa, projekata i aktivnosti koje planiramo u 2019. godini. Ovaj dokumenat predstavlja predviđanje koliko će se novaca, odnosno javnih sredstava prikupiti u toku jedne godine i na koji će se način taj novac trošiti.“

 Cvetanović je rekao i da je nemoguće u kratkom roku obrazložiti budžet i izneo podatak da je projektovani budžet za 2019. godinu veći za 172 miliona dinara nego onaj za 2018.

„Budžet će iznositi 4,4 milijarde dinara. Povećanje prihoda rezultat je povećanja plata i prihoda od poreza na zarade kao rezultat investicija i otvaranja novih radnih mesta u našem gradu. Strukturu prihoda čine ustupljeni prihodi od strane Republike i iznose 1,748 milijardi dinara ili 39% ukupnog budžeta. Prihodi koje naplaćuje naša lokalna samouprava u skladu sa zakonskom regulativom iznosi 18% budžeta, odnosno 822,1 milion dinara. Namenski i nenamenski transferi od Republike učestvuju sa 27%, odnonso 1,2 milijarde. Kapitalni namenski transfer planira se u iznosu od 135 miliona za sanaciju objekta javne namene. prihodi od prodaje imovine koja je u vlasništvu grada iznose 246 miliona dinara (6% budžeta). Preneta sredstva su sredstva koja se nalaze na računu na dan 31.12.2018. godine, a planira se da to iznosi 50 miliona. Primanja od zaduživanja iznosiće 400 miliona, odnosno 9%.“

Planirane su i stavke rashoda budžeta, a u 2019. će se voditi računa, po gradonačelniku, o svim segmentima davanja troškova i naveo neke.

„Za oblast socijalne zaštite opredili smo iznos koji je za 24 miliona dinara veći nego što je bio u 2018. godini. Subvencije javnim i javno-komunalnim preduzećima smo smanjili za 66 miliona. Po prvi put su u budžetu predviđena sredstva i za subvencije privatnim vrtićima. Biće sve veća potreba za vrtićima, jer se sve više fabika otvara, sve više se ljudi upošljava i sve više i više oba roditelja rade. Samim tim povećaće se potreba i za vaspitačima, učiteljima i svima onima koji se bave decom. U ovom trenutku nemamo privatne dečje vrtiće, jer je cena boravka dece oko 3700 dinara, a objektivna cena je oko 30.000 dinara. Smatramo da krenemo sa ovom subvencijom svi oni koji mogu će u narednih godinu data izgraditi privatne vrtiće i da će doći do usmeravanja kapitala u privatne vrtiće. Tako će se umanjiti i pritisak koji postoji na današnje vrtiće. Za zdravstvo se izdvaja 24 miliona više nego prošle godine, za prosvetu će se izdvojiti oko 620 miliona. Izdvajanje po konkursu iz oblasti sporta, socijalne zaštite i kulture iznosi 100 miliona dinara, dok se za medije izdvaja 20 miliona. Mesne zajednice će u 2019. godini dobiti sedam miliona više nego u 2018. Za predviđene nove kapitalne projekte, ali i završetak započetih, uzećemo kredit u iznosu od 400 miliona dinara, a pod kojim uslovima ćemo uzeti taj kredit obavestićemo javnost na vreme. Iako imamo preko 160 uposlenika manje nego što je dozvoljeno po zakonu, i dalje je u strukturi rashoda dominantan iznos koji se izdvaja za njihove plate – 24,7%, ali je taj iznos umanjen za 78.8 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Korišćenje roba i usluga učestvuje sa 27,5 % i važno je napomenuti da grad sve svoje obaveze redovno izmiruje. Subvecije su smanjene za 60 miliona dinara, jer su neka javna preduzeća postala profitabilna, pa se više ne izdvaja iz budžeta za njihovo poslovanje.“

Jedan od diskutanata po pitanju nacrta budžeta za 2019. godinu je bio i potpredsednik Dveri Predrag Mitrović koji je optužio lokalnu samoupravu da je budžet projektovala u skladu sa opsežnih priprema za organizaciju i sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora u 2019. godini.

On je dodao i da se o problemu koji je nastao još 2015. godine uopšte nije raspravljalo, a tiče se sume od 758,8 miliona dinara kamate koju je lokalna samouprava otpisala građanima Leskovca i privredi po osnovu poreza na imovinu, porez na građevisnko zemljište, porez na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige, porez na imovinu kojima vode poslovne knjige, posebne naknadne za zaštitu i uređenje životne sredine i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru.

„Odluka Ustavnog suda je ovaj otpis dugovanja nije u skladu sa Ustavom i zakonom, jer lokalna samouprava nema prava da otpisuje dugovanja. Time je prekršen zakon i doneta je odluka da Grad Leskovac mora taj problem da reši tako što će poništiti donete odluke i naplatiti prihod. Grad je ćutao sve ovo vreme na odluku Ustavnog suda i ja ne vidim da je igde vraćanjem sredstva ova obaveza rešena. Kada se napravi bolja analiza, vidi se da je tu neko dobro profitirao, a to su oni koji godinama izbegavaju plaćanje poreza lokalnoj samoupravi, a naglašavam da je reč o lokalnim preduzećima bliskih finansijerima stranaka na vlasti u gradu. Sve se zataškalo, a budžet grada je oštećen za 758 miliona. Rešenje ovog problema je bilo prosto, jer je lokalna samouprava trebala da se obrati Ministarstvu finansija čija je nadležnost otpis kamata.“

Mitroviću je replicirao gradonačelnik Cvetanović koji je rekao da se ovakve odluke donose godinama i upitao da li je ona ispravna prema onima koji redovno plaćaju svoje obaveze?

„Nije. Ali, kada naplaćujete porez svim građanima, a ovde se ne radi o pravnim licima, nego su u pitanju fizička lica koja nisu platila obaveze koje imaju prema grada, jedino što vama ostaje je da probate da to realno uradite. To znači svi su platili glavnicu, a nisu platili kamatu. To radi i EPS, iako je monopolistička firma, oni vrlo često rade otpis kamate ili reprogram duga. Ako je greška lokalne samouprave i moja što smo omogućili fizičkim licima da plate obaveze, a da ih oslobodimo kamate, snosićemo odgovornost. Ja sam srećan što smo na ovaj način rešili veliki broj obaveza i napunili budžet. Inače, firme kao što su „Leteks“ ili „Zele Veljković“ duguju preko dve milijarde dinara, ali smo mi svesni da nam oni to nikada ne mogu platiti.“

Mitrović je ponovio svoje pitanje oko odluke Ustavnog suda i na kraju pročitao , kako je rekao, rad učenika naslovljen sa “Moj gradonačelnik”.

Zapravo, u pitanju je tekst koji je prethodnih dana deljen na društvenim mrežama kao “Moj predsednik” i u kome navodni dečak opisuje sve čari partijskog zapošljavanja i otpuštanja, bnrzog sticanja diploma i napredovanja.

Mitrović je potencirao i da korist od ovakve odluke o ukidanju kamate “najviše imaju privatne firme, finasijeri stranaka ili stranke na vlasti”.

Na pitanje Cvetanovića koje su to firme on nije odgovorio.

Cvetanović je  na kraju ovog dijaloga rekao da je “napravio novu vikendicu na Vlasinskom jezeru” i da o tome “obaveštava Mitrovića koji je prošle godine izrazio žaljenje što mu  je (Cvetanoviću) neko drugi već zapalio vikendicu na istom mestu.

Pre Mitrovića o budžetu je govorio Ivica Savić  iz DCA laboratorije koji je ocenio da je u ovom Nacrtu budžeta po ” prvi put  prepoznata i planirana podrška inovacionogj delatnosti” i da je to “put ubrzanog razvoja Leskovca”.

Odbornika u Skupštini grada Dragan Savić je rekao da je on bio jedan od onih koji su tražili da se otpišu kamate za porez , da sad prvi put čuje da je nezakonito i da je ideja bila da se pomogne građanima i oslobode dodatnih nameta.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ивица Савић
Ивица Савић
5 godine pre

Стицајем несрећних околности (грађански је пристојно сачекати пролазак погребне поворке на путу ка сеоском гробљу у Миланову, што се мени данас десило) мало сам закаснио на почетак јавне расправе о којој пишете и у којој сам учествовао. Довољно да будем у кадру вашег фотографа крај улазних врата скупштинске сале. Остаје, дакле, само питање јесам ли “грађанин”. Ако ми то оспорите позивајући се на околност да је научно-технолошки парк у коме радим (и чији сам власник) у атару већ поменутог Миланова немам ништа против да ме третирате као представника сеоског племства. Шта год изабрали морате да прихватите да нешто са вашим насловом чланка није у реду. За то сте одговорни. За оно што сам рекао и што сте, по свему судећи, оценили безначајним нисте. Просто вам било.