Prosvetni radnici najavili protest ispred Vlade Srbije

NIŠ

 Na Dan prosvetnih radnika, 8. novembra zaposleni u prosveti okupiće se na protestu ispred Vlade Srbije u Beogradu, najavio je Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša koji je pre toga ukazao na brojne probleme koji se satalno nagomilavaju u prosveti. Prosvetari, članovi Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije ne odustaju od svojih zahteva, ali uz to traže i veću ozbiljnost države kada se radi o strategiji u obrazovanju, a kao primer navodi podatak da je jedna Vlada, recimo, insistira na većem broju i razvoju gimnazija, da bi se onda napravio zaokret ka dualnom obrazovanju koje je osnova zanatskih zanimanja.

                          Obraćajući se novinarima prosvetari su još jednom ponovili zahteve koji su upućeni ka resornom ministarstvu i Vladi Srbije.  Traže povećanje plata za 20 odsto, smanjenje broja učenika u odeljenjima na 24, kao i smanjenje administrativnih poslova kojima su kako kažu nastavnici preopterećeni, a koji im ne dozvoljavaju da se posvete učenicima.

                        „Zahtevi ovog štrajka su povećanje plata za 20 odsto, pokretaće pravilnog socijalnog dijaloga, smanjenje broja učenika u odeljenju na 24, smanjenje administracije, jer neki poslovi koji s dati prosvetnim radnicima toliko ih guše da ne mogu da se posvete učenicima. Sve to dovodi do urušavanja celog prosvetnog sistema i kvalitet obrazovanja iz godine u godinu opada“, kađe Ćirić.

                        Prosvetari kao problem navode i podatak da se sve manje mladih ljudi opredeljuje za ovu profesiju. Razlog za „beg od prosvete“ oni vide u nepoštovanju autoriteta nastavnika i degradiranju profesije.

                        Dobrivoje Marijanović član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe da svojim ponašanjem i politikom koju vodi kada se radi o obrazovanju država poručuje da su joj potrebni manuelni radnici, a ne mladi koji misle.

                       Štrajk će biti organizovan u više od 800 škola u Srbiji u kojima Unija sindikata prosvethih radnika ima svoje članove, časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minuta, a s prosvetni radnici će protestovati ispred Vlade Srbije.

                       Iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju da će radikalizovati proteste ukoliko nadležno ministarsvo ne bude imalo sluha za njihove zahteve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare