Prosvetari ipak bez Svetosavskog bala

LESKOVAC

Epidemiolog dr Zorana Kulić iz Zavoda za javno zdravlje Leksovac iznela je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije aktuelnu epidemiološku situaciju u Leskovcu i čitavom Jablaničkom okrugu i upozorila da nije vreme za slavlja niti masovna okupljanja.

Dodala je da je novi, šesti talas korone praktično počeo sa novom godinom i da dominira omikron soj, koji se mnogo brže širi.

Rekla je da u prilog tome govore i brojke .

“Za 23 dana u januaru je registrovano 2.210 zaraženih na teritoriji okruga, a samo u Leskovcu 1.351 lice, što je, u odnosu na isti period prošle godine, četvorostruko više. Brojke su višestruko veće čak i u odnosu na mesec decembar. Raste i broj prvih pregleda, pa ih je u trećoj, u odnosu na drugu nedelju januara- 33% više. I dalje registrujemo porodične epidemije, ali i povećan broj zaražene dece”, rekla je Kulić i dodala da je taj broj posebno bio izražen u periodu od septembra do raspusta, kada je evidentirano oko 70 procenata od ukupnog broja obolele dece.

Kulić je rekla da je preporuka da se razmotri otvaranje još jedne kovid ambulante u Leskovcu i jedne u Vlasotincu, da se masovna okupljanja otkažu, a da nadžene inspekcije rigorozno kontrolišu primenu epidemioloških mera.

Ona je podvukla i da je nedovoljan broj vakcinisanih osoba.

Kulić je rekla da je najnoviji broj zaraženih na teritoriji Jablaničkog okruga 312, najveći od početka epidemije.

Govoreći o predloženim merama istakla je potrebu da se nastavi sa imunizacijom na svim punktovima, da se u što kraćem vremenskom roku vakciniše što veći broj stanovnika Jablaničkog okruga, posebno prvom dozom vakcine, a uporedo sprovoditi i vakcinaciju drugom i trećom dozom, da nastavi da funkcioniše dečja Kovid ambulanta, da se škole pridržavaju Odluka u vezi praćenja i koordinisanja primena preventivnih mera u radu škola koje donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Upozorila je i da je obavezna upotreba zaštitnih maski za sve u školama kao i sporvođenje rigorozne kontrole mera Republičkog kriznog štaba od strane nadležnih organa .

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da ovaj talas od prethodnih razlikuje to što je manji broj hospitalizovanih osoba u odnosu na veliki broj novozaraženih.

” Na današnji dan u leskovačkoj kovid bolnici je hospitalizovano 46 pacijenata, iz Leskovca 36. Bilo je 7 prijema, dva otpusta. Na kiseoniku je 27 pacijenata. Iako je slabiji prema simptomima koje izaziva, epidemiolozi omikron soj ocenjuju kao izuzetno virulentan, sa visokim stepenom prenošenja, zato je potrebno da svi izbegavamo masovnija okupljanja koja pogoduju širenju,” rekao je Cvetanović.

On je dodao i da je jedna od tačaka današnje sednice zahtev Tehničke škole o održavanju Svetosavskog bala.

” Članovi štaba smatraju da nije pogodno održati bal u ovoj situaciji, što je smer u kojem je i sam organizator i odlučio da deluje, a i ostatak programa Svetosavskih svečanosti su prilagodili predloženim uputstvima i merama propisanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tima koji je zadužen škole,” dodao je on.

Cvetanović je rekao i da je najbolji način zaštite od korona virusa imunizacija i izneo podatak da je nakon više od godinu dana sprovođenja ovog procesa zaključak da i vakcinisane osobe mogu oboleti, ali da preleže virus bez većih posledica i ozbiljnih simptoma, uz konstataciju da procenat vakcinisanih lica nije zadovoljavajuć – iznosi tačno 50,13% odnosno 55.189 lica sa prvom dozom. Dve doze je primilo 53.677 osoba, odnosno 48,76% a treću 29.154 lica, što u procentima iznosi 26,48%.

VAKCINALNI PUNKT OPET U DOMU ZDRAVLJA

Zamenik direktora Doma zdravlja dr Časlav Nedeljković je obavestio prisutne da će vakcinalni punkt iz hale Partizan biti premešten u matičnu ustanovu zbog slabijeg odaziva građana i lakše organizacije.

Rekao je da će se vakcinacija obavljati u maloj sali ove ustanove na četvrtom spratu i da će put do punkta biti jasno obeležen.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac je govorio o hospitalizovanim pacijentima, povećanju broja zaraženih koji imaju lakšu kliničku sliku, ali je naglasio da se uglavnom hospitalizuju pacijenti koji pate od kardivaskularnih ili cerebrovaskularnih bolest.

Dimitrijević je rekao da će se od sutra, na preporuku Zavoda za javno zdravlje, uvesti obavezno testiranje zaposlenih u ovoj ustanovi.

On je rekao da će se za testiranje koristiti objekat na ulazu u glavnu zgradu bolnice koji se ranije koristio kao prodavnica. U zavisnosti od broja u tom objektu će se testirati zaposleni ili pacijenti koji dolaze u bolnicu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vasil
Vasil
2 godine pre

Šteta…