Proslavljen Dan albanske zastave

BUJANOVAC

 

Tradicionalnim isticanjem zastave Albanije,pored zastave Srbije na zgradama opština , danas je u Bujanovcu i Preševu obeležen Dan albanske zastave.

Svečane akademije  su organizovane u lokalnim domovima kulture , kao deo ovih proslava.

Albanski nacionalni savet održao je svečanu sednicu u čast nacionalnog praznika i uputio političku izjavu institucijama u Beogradu.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa  je, zajedno sa ostalim članovima Skupštine, postvaio zastavu Albanije a usledilo je i slikanje sa ovih dana vrlo popularnim znakom dvoglavog orla napravljenog prekrštenim rukama.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali samo članovi Nacionalnog saveta iz redova Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske partije Albanaca.

U političkoj poruci se navodi da je “Srbija danas jedina bivša jugoslovenska republika u kojoj živi albanska nacionalna manjina a koja  zabranjuje albanske nacionalne simbole”.

“Isti simboli, koji su bili dozvoljeni u jugoslovenskom monističkom sistemu pre trideset godina, sada se zabranjuje u Srbiji, koja tvrdi da ima evropske demokratske vrednosti”, navodi s eu poruci i dodaja da su “kao odgovor na ovu represiju, skoro svake godine organizovane različite vrste protesta u Preševskoj dolini da bi se osvojilo ovo osnovno pravo”.

Ove , kako se navodi u poruci “legitimne zahteve” neprestano ignorišu zvanični Beograd zato što su simboli identični sa simbolima druge države, u ovom slučaju sa onim u Republici Albaniji.

” Za razliku od drugih država u regionu, ovaj argument koristi samo država Srbija. ista ona koja voli svoje nacionalne simbole širom regiona, posebno na Kosovu i Bosni”, navodi se u pismu Nacionanog saveta Albanaca upućenom vlastima u Beogradu.

.

“Vlade Srbije nastavljaju da deklarativno poštuje prava Albanaca koji žive u Srbiji. Ali , upravo zakonska zabrana upotrebe nacionalnog simbola od strane državnih organa dokazuje diskriminaciju i ugnjetavanje države prema različitosti, drugačijem i onim što nije srpsko”, navodi Nacionalni savet Albanaca.

 

Kažu i da čak i danas , ne mali broj Albanaca iz Preševske doline ne može da živi u svojoj domovini zbog isticanja albanske nacionalne zastave i da se “mnogi suočavaju sa sudskim postupcima zbog isticanja albanske nacionalne zastave.

“Ova politika u ime vladavine prava zapravo je politika proterivanja drugog”, tvrdi Nacionalni savet Albanaca.

U ovom političkom pismu vlastima u Beogradu se navodi i da je činjenica da da nije bilo tenzija između građana različitog etničkog porekla 28. novembra, što ukazuje da su “albanski nacionalni simboli bili prepreke za državne organe, a ne građana Srbije”.

Novi Nacionalni savet Albanaca najavljuje da će nastaviti političku i pravnu bitku za legalizaciju albanskih nacionalnih simbola , uz poruku “Naši simboli. Nema promena. Nema razlike”.

“Nacionalni simboli se ne moraju menjati!

Diskriminatorske zakone treba izmeniti!

Albanska nacionalna zastava sijaće u Preševskoj dolini!
Uvek, uvek, zauvek!”, završava s eovo pismo Nacionalnog saveta Albanaca.

Predstavnici opštine Bujanovac danas su obišli grob pokojnog Jonuza Musliu, nekadasnjeg predsednika Nacionalnog saveta Albanaca i predsednika Skupštine opštine Bujanovac , u Končulju  i položili vence i cveće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare