Proširena istraga za ubistvo Ivanovića na još dve osobe

KOSOVSKA MITROVICA

(Birn)

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je pokrenulo istragu protiv dve osobe koje se sumnjiče da su učestvovale u ubistvu Olivera Ivanovića 2018. godine.

Sulj Hodža, kosovski tužilac koji radi na predmetu Ivanović, izjavio je danas za BIRN da je istraga proširena na još dve osobe za koje se sumnja da imaju veze sa organizovanim kriminalom.

„Proširili smo istragu u ovom slučaju na još dve osobe. Još smo u početnoj fazi u kojoj su oni osumnjičeni za organizovani kriminal”, naglasio je Hodža.

Njihova imena nisu saopštena.

Ivanović, lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, ubijen je ispred sedišta svoje stranke u Mitrovici, na Severu Kosova, 16. januara 2018. godine.

Kosovske vlasti su u novembru 2018. godine uhapsile četiri osobe u vezi sa ovim slučajem. Dve od njih se još uvek nalaze u pritvoru.

Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, je, prema vlastima na Kosovu, jedna od osumnjičenih osoba.

Radoičić, biznismen, naširoko se smatra pravim nosiocem moći na Severu Kosova.

On je 23. novembra uspeo da izbegne hapšenje i da pobegne u Srbiju. Srpske vlasti su saopštile da je on nevin, a i sam Radoičić je negirao da je umešan u ubistvo.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u januaru da u okviru vlastite istrage, Srbija istražuje kretanje „određenih pojedinaca“ koji su se pojavili na Kosovu, a zatim otišli u neodređenu zapadnoevropsku zemlju.

Ivanović, koji je ranije smatran velikim nacionalistom, postao je umereni političar koji se zalagao za suživot srpske manjine i albanske većine na Kosovu.

On je takođe postao i sve glasniji kritičar Vlade u Beogradu.

Njemu se, pre nego što je ubijen, u obnovljenom postupku sudilo po optužnici da je dao naređenje za ubistvo Albanaca u Mitrovici tokom rata na Kosovu 1999. godine. Izjasnio se da nije kriv.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare