Pronađeno adekvatno rešenje za prihvatilište za pse

NIŠ

Po svoj prilici jedan od problema koji je mučio Nišlije i stanovnike susednih opština biće rešen.

Pronađeno je adekvatno mesto gde se može izgraditi prihvatilište za pse. Prema proceni u Nišu ima preko 2000 pasa lutalica a još toliko u susednim opštinama.

Zbog ujeda pasa lutalica lokalne samouptrave plaćaju građanima velike odštete. Samo za dve godine, opština Svrljig je platila odštetu građanima zbog ujeda pasa lutalica 70.000 evra a u Nišu su to još veće cifre i nezvanično se govori o milionskoj cifri.  

Lokacija za buduće prihvatilište nalazi  se na teritoriji opštini Svrljig, u pravcu prema Knjaževcu u ataru sela Tijovac

“ Opština Svrljig je ponudila dve lokacije zato što žele da se problem pasa lutalica ne samo u gradskim već i u seoskim sredinama konačno posle mnogo godina reši . Jedna lokacija za sada zadovoljava osnovne uslove po evropskim standardima. Sa tim uslovima i standardima su zadovoljne i nevladine organizacije koje brinu o životinjama. Oko ove ideje se okupljaju Niš, Svrljig, Gadžin Han, Knjaževac i Soko Banja  i mislim da smo na pravom putu sada” rekla je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski.    

U blizini nema naseljenih kuća tako da je to olakšavajuća okolnost i ne treba se pribavljati saglasnost meštana. Na ovom mestu se nekad nalazila farma za tov junadi a sada je napušteno a biće u vlasništvu opštine. Zemljište je opštinsko. Postoje svi elementi za buduće prihvatilište.

Formirano je radno telo koje će raditi na rešavanju ovog problema i baviti se realizacijom  projekta.

“U međuvremenu, biće sačinjen poseban upitnik koji će se proslediti lokalnim samoupravama  za popunjavanje o detaljima za prihvatilište za pse. Kada dobijemo odgovore tačno ćemo znati šta koja opština zahteva a po prvim procenama prihvatilište bi moglo da smesti od 3000 do 5000 pasa”. dodaje Sotirovski koja kaže da “ovde može da se napravi pravi raj za pse”.   

“ Ono što je problem je kako sprečiti dolazak novih lutalica na ulicama. Mahom su to štenci koji dolaze iz kućnih sredina i  koje vlasnici, ne mogavši da ih udome, izbacuju na ulicu. Stoga i inspekcijske službe, pre svega komunalne, veterinarske, zajedno sa Gradom i Okrugom, moraju pojačano da kontrolišu sterilizaciju lutalica. “

Na tome insistira i Evropska unija i nevladine organizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bada
Bada
5 godine pre

“Mahom su to štenci koji dolaze iz kućnih sredina i koje vlasnici, ne mogavši da ih udome, izbacuju na ulicu. Stoga i inspekcijske službe, pre svega komunalne, veterinarske, zajedno sa Gradom i Okrugom, moraju pojačano da kontrolišu sterilizaciju lutalica.”-znaci stenci dolaze na ulicu jer bivaju izbaceni od strane vlasnika i iz kucnih sredina, a sterilisite lutalice samo, za te vlasnicke od kojih poticu svi na ulici, nema veze?!?