PROMOVISANA TREĆA SVESKA LESKOVAČKIH PESMARICA

LESKOVAC

Nastupom „Hisarlija“, etno grupe devojaka Muzičke škole „Stanislav Binički“ pod upravom prof. Marine Janković i glumaca Narodnog pozorišta Ivana Jankovića i Maje Janković u Leskovačkom kulturnom centru promovisana je Leskovačka pesmarica III.
Radi se o zbirkama starih pesama leskovačkog kraja koje su prikupili i priredili Blagoje Mitić i Zoran Dimitrijević. Specifičnost su i note, tako da ove sveske pored kulturnog i istorijskog imaju i muzički značaj.
Blagoje Mitić kaže da je autorima drago što će nešto ostaviti Leskovcu kao društvo „Hisarlije“.
„Ove pesme su pomalo „kradene“ od strane komšija. Na primer, „More puče puška“, „Zašto Sike zašto“, „Što si Leno na golemo“ su sve leskovačke pesme, zapisao ih je Miodrag Vasiljević, ali su ih interpretirali neki drugi. Ove pesme se polako ponovo prihvataju od publike. Tu nema primesa ni vranjanske, ni kosovske, ni pirotske muzike. Stotinak pesama se do sada našlo u do sada objavljenim pesmaricama. Mi smo ih našli u zbirci koju je šezdesetih godina izdao Miodrag Vasiljević, koji je idući od sela do sela skupljao ovo narodno blago. Pesme smo muzički i ritmički malo prilagodili sadašnjem vremenu, ali je tekst autentičan, onako kako je pevan pre stotinak godina.“
U planu je objavljivanje i četvrte sveske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare